Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovský pokrok vo vede: Vedci chcú natrvalo zmeniť DNA v tele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OAKLAND - Vedci v Spojených štátoch sa v rámci liečebnej terapie vôbec prvýkrát priamo v ľudskom tele pokúsili upraviť gén, aby trvalo zmenili vybranú časť DNA pacienta. Dnes o tom informovala agentúra AP s tým, že do troch mesiacov bude s istotou určené, či sa pokus podaril. Prvé známky možného úspechu by sa však mali prejaviť do jedného mesiaca.

Doteraz odborníci upravovali DNA na bunkovej úrovni v laboratóriách a následne zmenené bunky vracali do tela pacientov. Zároveň existuje génová terapia priamo pre ľudské telo, u nej ale nie je možné kontrolovať, kam v DNA sa nová informácia zapíše. 

Obrovský pokrok vo vede:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experiment vedci označujú za prelomový, lebo tým položil cestu pre budúce génové terapie, ktoré by raz mohli zbaviť ľudstvo doteraz nevyliečiteľných chorôb. Odborníci zároveň upozorňujú, že terajší priekopnícky pokus so sebou nesie aj značné riziká, pretože prípadné chyby v genetickom zápise nebude možné opraviť.

Prvým človekom, ktorý novú metódu podstúpil, bol 44-ročný Brian Madeux, ktorý trpí Hunterovým syndrómom. To je metabolické ochorenie, ktoré spôsobuje psychomotorickú retardáciu a postihuje tiež skelet. "Chcem to riziko podstúpiť. Dúfajme, že to pomôže mne i ďalším ľuďom," povedal Madeux.

Nemka (45) sa snaží zázračne omladnúť: VIDEO Do tela si vpichuje tajomné baktérie

Odborníci Madeuxovi v pondelok na klinike v Kalifornii infúziou vstrekli do tela niekoľko miliárd kópií opravného génu a tiež genetický korekčné nástroj CRISPR. Ten je prirovnávaný k nožniciam, ktoré vystrihnú chybný úsek DNA a voľné miesto novo zaujme vnútrožilovo podaná oprava.

Viac o téme: GénDNABrian Madeux
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu