Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dnes ráno sa odohralo úžasné nebeské divadlo: Slováci, nezúfajte, uvidíte ho aj v ďalších dňoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - V pondelok ráno mali tí, ktorí si trošku privstali, možnosť pozorovať na oblohe dva netradičné svetlé body. Nešlo však o žiadne UFO , ale o konjunkciu Jupitera a Venuše. Vzdialenosť planét navzájom od seba dosahovala iba 0,3 stupňa, čo divákom zaručovalo nevšedný zážitok.

Vedci z NASA zaznamenali unikát: Tajomný prelet vesmírom, prvá návšteva z inej slnečnej sústavy

Dve najjasnejšie planéty našej slnečnej sústavy sa v pondelok ráno postarali o parádne nebeské divadlo. Jupiter a Venuša boli viditeľné aj voľným okom tesne nad obzorom v zriedkavej šou, ktorú si nenechali ujsť ľudia v mnohých končinách sveta. Svedčia o tom aj početné zábery na sociálnych sieťach.

"Jasná obloha tesne pred úsvitom, Venuša a Jupiter vyzerajú úžasne na obzore," napísal na Twitteri Brit Sam Chester. Istý Londýnčan podľa portálu mirror.co.uk vyzval ostatných obyvateľov, aby vyliezli z postelí a pozreli sa smerom k oblohe, určite nebudú týmto pohľadom sklamaní.

Možnosť pozorovať zaujímavý astronomický úkaz mali aj Slováci. Najmenšia uhlová vzdialenosť medzi planétami sa pritom naskytla približne okolo 7.10 h SEČ. Pre tých, ktorí túto príležitosť prepásli, je tu stále dobrá správa.

Aj keď kvôli obežnému pohybu planét toto blízke stretnutie nepotrvá príliš dlho, bude ho možné pozorovať ešte aj v nasledujúcich dňoch, no uhlová vzdialenosť medzi Jupiterom a Venušou začne narastať a viditeľnosť voľným okom sa podstatne zhorší.

V piatok 17. novembra sa však k týmto dvom planétam pridá aj Mesiac, čo znamená, že v tento deň sa na skorej rannej oblohe objaví trojuholník Venuša, Jupiter a Mesiac. Ak máte k dispozícii ďalekohľady, neváhajte ani na okamih.

Viac o téme: VesmírVenušaJupiperKonjukcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu