Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšia ekologická havária pri brehoch Európy: Katastrofálny pohľad na čierne pláže

Potopený Prestige Zobraziť galériu (3)
Potopený Prestige (Zdroj: SITA/AP)

MADRID/PRAHA - Pred 15 rokmi, 13. novembra 2002, havaroval pri severozápadnom pobreží Iberského polostrova tanker Prestige a spôsobil najväčšiu ekologickú katastrofu v dejinách Španielska. Loď prevádzkovaná gréckou spoločnosťou, ale plávajúca pod bahamskou vlajkou, viezla v nádržiach zhruba 77-tisíc ton ťažkého vykurovacieho oleja. Pri pobreží Galície ju zastihla búrka, ktorá vážne poškodila jednoplášťový trup a spôsobila únik časti ropných látok do mora.

Vedci vyriešili záhadu zániku starodávnej civilizácie v Egypte: Toto urýchlilo jej pád

Z obavy pred ekologickou katastrofou odmietlo havarovaný tanker prijať vo svojich prístavoch Španielsko i Portugalsko. Loď bola naopak vlečená od pobrežia a 19. novembra sa asi 250 kilometrov od brehov Španielska rozlomila na dve časti a klesla ku dnu.

Najväčšia ekologická havária pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do mora sa vylialo okolo 64-tisíc ton, ktoré znečistili 2600 kilometrov pláží v Španielsku, ale aj vo Francúzsku a v Portugalsku. Odčerpanie zvyšných 13 600 ton oleja z potopeného vraku stálo španielsku vládu 100 miliónov eur.

Najväčšia ekologická havária pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vlani v januári vymeral španielsky najvyšší súd dvojročný trest väzenia kapitánovi tankera. Apostolos Manguras, ktorého súd nižšej inštancie v roku 2013 oslobodil, spôsobil podľa verdiktu katastrofu svojou nedbalosťou. Pred súdom pôvodne stála trojica mužov.

Viac o téme: LoďHaváriaTankerRopaúnikŠpanielskoPrestige
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu