Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci sa nestačili diviť: Podarilo sa im chytiť prehistorickú príšeru, VIDEO divného tvora

Žralok volánikový Zobraziť galériu (3)
Žralok volánikový (Zdroj: YouTube/Sic Noticias TV, Twitter/Roman Fedortsov)

PORTIMAO - Vedci, ktorí pracujú na projekte pri pobreží portugalského Algarve, boli prekvapení tým, čo sa im podarilo tento týždeň uloviť. Bizarné stvorenie, známe ako žralok volánikový, sa považuje za "živú fosíliu", pretože za celé milióny rokov, ktoré už žije na tomto svete, zmenil svoju podobu iba minimálne. Ide o veľmi vzácny prehistorický druh, o ktorom sa vie iba veľmi málo.

VIDEO Návštevník múzea zažil šok svojho života: Zaklopal na nádrž a... to nemal robiť!

Podľa portugalskej televízie Sic Noticias sa podarilo vedcom z Inštitútu pre moria a atmosféru na žraloka naraziť počas prác na "minimalizácii nežiaducich úlovkov v komerčnom rybolove".

Nájdené fosílie žraloka volánikového dokumentujú, že žil už pred 80 miliónmi rokov a spadá do "veku dinosaurov". Vylovený samec meral 1,5 metra a podľa výskumníkov ho našli v hĺbke 700 metrov pri letovisku Portimao.

Vedci sa nestačili diviť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Sic Noticias TV, Twitter/Roman Fedortsov)

Žralok má dlhé telo podobné úhorovi či hadovi. O jeho biológii a fungovaní sa zatiaľ veľa nevie, pretože žije v hlbinách a ľudia sa s ním dostanú do kontaktu iba zriedkavo.

Výskumná pracovníčka a profesorka Margarida Castrová z univerzity v Algarve uviedla, že žralok dostal svoje meno podľa kruhového usporiadania 300 zubov vo viacerých radoch. Tie mu umožňujú zachytiť kalamáre, ryby, chobotnice, ale aj iné žraloky, ktoré niekedy iba prehĺta.

Tento druh žraloka žije zväčša vo vodách Atlantického, Tichého alebo Indického oceánu v hĺbkach od 600 do tisíc metrov a dožíva sa asi 25 rokov.

FOTO Mladík vylovil z rieky zvláštnu rybu: Keď zistil, o čo ide, poriadne sa nahneval

Nie je to však prvýkrát, čo bol takýto žralok vytiahnutý na svetlo sveta. V decembri minulého roka rybár menom Roman Fedortsov zverejnil na Twitteri obrázok jedinca, ktorého ulovil v Rusku.

Vedci sa nestačili diviť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Sic Noticias TV, Twitter/Roman Fedortsov)

Viac o téme: PortugalskoFosíliaŽralok volánikový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu