Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete zistiť, či vám partner klame? Vedci zistili, ako odhaliť lož v jeho správach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ITHACA - Zatiaľ čo klamstvo pri osobnom kontakte prezrádzajú signály ako nervozita, červenanie sa alebo vyhýbanie sa očnému kontaktu, v prípade textových správ je to zložitejšie. Vedci z Cornellovej univerzity v americkom meste Ithaca ale tvrdia, že v textových správach našli vzorec naznačujúci, či pisateľ hovorí pravdu. Píše o tom britský denník The Independent.

Výbuchy sopiek môžu mať hrôzostrašné následky: Vedci tvrdia, čakajú nás roky bez leta

Vedci analyzovali 1703 konverzácií. Rozdelili ich na pravdivé a lživé a podľa pohlavia odosielateľa. Spočítali množstvo slov a výskyt niektorých výrazov v percentách. Zistili, že keď klamú ženy, majú tendenciu používať slová týkajúce sa vlastnej osoby ako "ja" alebo "moje".

Klamlivé textovky žien obsahovali v priemere osem slov. Pravdivé mali slov deväť. Skupina mužov sa ukázala byť komplikovanejšia, lživé aj pravdivé správy mali oboje v priemere sedem slov. Obe pohlavia však pri klamaní oveľa častejšie používali nezáväzné výrazy, ako "pravdepodobne" alebo "možno".

Chcete zistiť, či vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa podobnej štúdie Univerzity Brighama Younga v Utahu záleží tiež na tom, ako dlho autorovi správy trvá, než svojmu náprotivku odpovie. S textom obsahujúcim klamstvá si pisatelia dávajú načas, uviedli tamojší vedci. Napísať klamlivú správu trvá podľa nich o desať percent dlhšie ako pravdivú.

Viac o téme: ŠtúdiaVýskumVzorecKlamstvoLožSMSTextová správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu