Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Archeológovia objavili archív starý tri tisícročia: Našli v ňom tajné odpovede

Tabule, ktoré ukrývali odpovede Zobraziť galériu (4)
Tabule, ktoré ukrývali odpovede (Zdroj: Peter Pfälzner/University of Tübingen)

NEMECKO - Tím archeológov z Tübingenskej univerzity v Nemecku objavil vzácny archív, v ktorom sa ukrývalo 93 stredovekých keramických tabúľ. Všetky sú napísané klinovým písmom a odborníci tvrdia, že tento nález môže objasniť rôzne historické fakty z obdobia Mezopotámie a Asýrie.

Obrovský archív objavili archeológovia v Kurdistane, ktorý sa nachádza v severnom Iraku. V srdci archívu našli 93 keramických tabúľ, ktoré sú písané prvým písmom, ktoré vynašli Sumeri, tzv. klinovým písmom. Odborníci začali s výskumom a zistili, že tabule odhaľujú extrémne cenné informácie o našej dávnej minulosti. Objavený archív datujú do roku 1250 p.n.l., teda do obdobia Stredomorskej ríše.

Archeológovia objavili archív starý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Peter Pfälzner/University of Tübingen)

Mezopotámia

Podľa mezopotámskej viery je písanie darom od bohov a je symbolom sily a múdrosti. Archeologické nálezy však naznačujú, že písanie bolo vyvinuté Sumermi. Písanie od roku 5000 p.n.l. do roku 2000 p.n.l. naši predkovia používali na opis náboženských a vedeckých údajov a na zapisovanie mimoriadnych udalostí. 

Odkaz na Mitannské kráľovstvo

Dve novoobjavené keramické tabule odkazujú na Minitannské kráľovstvo, ktoré sa datuje do obdobia 1550 - 1300 p.n.l. Po rozlúštení klinového písma archeológovia našli informácie, ktoré dokumentujú obchodné skúsenosti obyvateľov, kde popisujú svoje obchodné cesty z Mezopotámie do Anatólie a Sýrie. Pochádzajú z obdobia okolo polovice druhého tisícročia pred naším letopočtom.

Chrám Bohyne Gula

Z 93 keramických tabúľ bolo šesťdesiat uložených v keramickom hrnci, ktorý naši predkovia používali na ich uskladnenie. V tabuliach bol zachytený aj odkaz, ktorý sa spája s mezopotámskou bohyňou Gulou. Gula bola uctievaná ako bohyňa stvorenia a liečenia.

Vedecké tímy sa prednedávnom vrátili naspäť do Nemecka, kde budú pracovať na dešifrovaní keramických tabúľ. Nie všetky tabule sú v dobrom stave, niektoré sú vážne poškodené a ich rozlúštenie expertom zaberie viac času.

Viac o téme: ArchívMezopotámiaArcheologický objavKurdistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu