Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhada vzácnej mapy: Mysleli si, že je nadobro preč, po stáročiach sa stalo čosi nečakané

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/National Library of Australia)

SYDNEY - Vzácnu mapu Austrália zo 17. storočia, ktorá zachytáva časť kontinentu pred britským osídlením, vystavuje po rozsiahlej reštaurácii austrálska národná knižnica v Canberre. Informovala o tom agentúra Reuters. Mapa vznikla v roku 1659 v dielni významného holandského kartografa Joana Blaeua. Po stáročia sa malo za to, že nenávratne zmizla, ale v roku 2010 sa znenazdania objavila vo švédskom sklade.

VIDEO Najväčší objav archeológov od 19. storočia: Egyptská pyramída ukrýva tajomné miesto

Mapa bola pred začatím reštauračných prác natoľko krehká, že sa na ňu odborníci báli aj dýchnuť, napísala spravodajská stanica BBC. Ide o jednu z dvoch známych nástenných máp Austrálie, ktoré pretrvali tri a pol storočia od obdobia holandského skúmania oblasti a jej mapovania. Do pozornosti vošla pod označením „rodný list Nového Holandska”; jej tvorca pôsobil ako hlavný kartograf holandskej Východoindickej spoločnosti.

Záhada vzácnej mapy: Mysleli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/National Library of Australia)

Vzácnosť vo švédskom sklade pravdepodobne skončila v 50. rokoch minulého storočia po krachu jedného antikvára, ktorý obchodoval so starobylými mapami a knihami. Austrálska národná knižnica mapu získala za 600-tisíc austrálskych dolárov (cca 400-tisíc eur).

Reštaurovanie trvalo dva a pol roka. Odborníci museli okrem iného odstrániť lak, ktorý sa premenil na hnedú krustu, ktorá papier doslova stravovala, uviedol šéf reštaurátorov Denyl Cloughley.

Na mape je zachytený aj ostrov Tasmánia, ktorý leží južne od austrálskeho kontinentu. V roku 1642 ho objavila posádka Abela Tasmana. Tento holandský obchodník a moreplavec počas tej istej cesty objavil tiež Nový Zéland a dva roky nato zmapoval severozápadné pobrežie Austrálie, ktoré nazval Nové Holandsko.

Zmenšenú verziu tej istej mapy používal aj britský moreplavec James Cook, ktorý takmer po 130 rokoch dosiahol východné pobrežie kontinentu a Austráliu vyhlásil za kolóniu britskej koruny. „Je to vôbec prvýkrát, čo sa Austrália vynára z oceánu a zachytáva ju veľká mapa,” uviedol Martin Woods, kurátor austrálskej národnej knižnice.

Viac o téme: MapaKnižnicaReštauráciaAustráliaCanberra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu