Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Neuveríte, čo pomáha pri chudnutí: Táto telesná aktivita predlžuje život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ak si predpíšete redukčnú diétu spoločne so svojím domácim zvieraťom, prospejete jemu aj sebe a budete žiť obaja dlhšie. Ak zapojíte svojho psa, prípadne mačku, do každodennej telesnej aktivity, znížite svoju hmotnosť a budete obaja fit. Navyše posilníte vzťah so svojím zvieraťom, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Neznášate zimu a nedostatok slnečných lúčov? Vieme, ako sa vyhnúť nadchádzajúcej depresii

So psom môžete chodiť na prechádzky alebo s ním behať. Stále sa zvyšuje počet domácich zvierat s nadváhou či dokonca obéznych. „Vinu nesú majitelia zvierat, ktorí sú presvedčení, že sa psy a mačky dokážu postarať o seba, teda že sú schopné naordinovať si dosť fyzickej námahy a že zjedia len toľko, koľko potrebujú. V skutočnosti to tak nie je,” hovorí americký cvičiteľ psov Travis Brorsen.

Psy a mačky sú síce schopné regulovať príjem potravy a pohyb, ale majú sklony riadiť sa príkladom pána. Ak ho vidia, ako stále sedí, sedia tiež. „Zdravé zviera žije v priemere o dva roky dlhšie než to, ktoré nie je zdravé, a to je v živote zvieraťa skutočne dlhý čas,” vysvetľuje Brorsen.

Ak teda skutočne milujete svoje zviera, doprajte mu spomínané dva roky života navyše. Prvým krokom k úspechu je zvýšiť každodenný telesný pohyb. Tri dvadsaťminútové prechádzky denne sú správnym krokom, ak chcete zhodiť kilogramy spoločne so svojím psom. Ešte lepší je beh,” konštatuje Brorsen. Považujte tieto prechádzky za príjemné odpútanie od pracovného stresu a za príležitosť posilniť väzbu so svojím zvieraťom.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

S mačkou, ktorá nie je vhodná na prechádzky, sa hrajte. Mačka je od prírody lovec a rada behá za rôznymi hračkami. Nemusíte robiť nič iné, než s nejakou hračkou na špagáte behať po izbe.

Vyberajte si zdravé odmeny. Mnohé "odmeny" určené pre domáce zvieratá sú koncentrátom cukru a tuku, ako sú energetické tyčinky alebo zemiakové lupienky pre človeka. „Odmeňujte seba aj zviera radšej zdravšími pochúťkami, ako sú jahody, banány, pomaranče,” navrhuje Brorsen. Odmeny zdravé pre oboch si však doprajte až potom, čo ste sa hrali s mačkou alebo ste sa vrátili z prechádzky so psom.

Zaraďte malé cvičenia. Ísť pešo po schodoch je malá úprava všednej rutiny, ktorá umožňuje zvýšiť počet krokov a prispieva k chudnutiu. Rovnako tak je možné prinútiť domáce zvieratá k pohybu navyše, ak napríklad mačke umiestnite misky so žrádlom a pitím čo najvyššie, psovi dáte pelech ďaleko od okna a misku s vodou dáte úplne inam, aby sa musel cez deň viac pohybovať.

Neuveríte, čo pomáha pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Obmedzte porcie jedla. Početné štúdie sa zhodujú na tom, že jednou z príčin obezity sú veľké porcie jedla. Rovnako tak, ak dávate domácemu zvieraťu prehnané dávky potravy, môže to viesť k tomu, že zbytočne a nebezpečne priberie.

„Lepšie je nespoliehať sa príliš na to, čo je na škatuli s granulami napísané, pretože odporúčané dávky sú vypočítavané pre širšiu škálu váhy a všeobecne platia pre aktívne zviera,” zdôrazňuje Brorsen.

Skúste postupne zmenšovať porcie jedla ako pre vás, tak pre vášho psa či mačku. Riaďte sa pritom radami veterinára. A začnite používať menšie taniere a misky.

Viac o téme: ZvieraChudnutieDiétaDomáci miláčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu