Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Experiment prekonal očakávania vedcov: Milióny ľudí môže zachrániť jediná plodina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

QINGDAO – Veľký experiment s ryžovou plodinou, ktorá dokáže odolať slanej vode, priniesol prvé úspechy. Pozitívne výsledky podporili víziu, že nová odroda tejto „hybridnej ryže“ môže nasýtiť až milióny ľudí. Informoval o tom portál xinhuanet.com.

Nové porovnanie potravín okolitých štátov: Teraz sa podržte, po kvalite porovnali aj ceny!

Začiatkom jari v pobrežnom meste Qingdao, ktoré sa nachádza na území východnej Číny, bolo na tento experiment vysadených vyše 200 druhov ryže. Na údržbu pôdy bola použitá zriedená morská voda priamo zo Žltého mora, ktorej slanosť sa stiahla na 0,3%. Pri kontakte s pôdou sa jej hodnota zvýšila na 0,6%. Následne bola ryža umiestnená do nepoddajnejšieho prostredia.

"Výskumníci od experimentu očakávali produkciu okolo 4,5 tony na jeden hektár,“ prezradil Wang Kexiang, šéf technologického oddelenia centra. "Výsledky testov predstihli naše očakávania," doplnil Liu Shiping, profesor poľnohospodárstva na univerzite v Jang-čou, ktorý zhodnotil výsledky experimentu.

Yuan Longping, ktorý viedol celý experiment, povedal, že bol s výsledkami veľmi spokojný. Yuan si týmto úspechom vyslúžil prezývku "Otec hybridnej ryže."

Ryža je charakteristickou potravinou celej Číny a poslaním centra je komerčne rozvíjať ryžu, ktorá sa bude tolerovať so slanou a alkalickou pôdou.

Ryža by sa mala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zdravotné výhody novej „hybridnej ryže“

Yuan povedal, že väčšia úroda „hybridnej ryže“ môže povzbudiť poľnohospodárov, aby ju v budúcnosti viac pestovali.

Zvýšená produkcia ryže, ktorá je odolná voči slanej vode, by mohla zmeniť krajinu. Čína má okolo 100 miliónov hektárov soľnej a alkalickej pôdy, z ktorých sa asi jedna pätina môže využiť na kultiváciu a pestovanie.

Ryža pestovaná v slanej vode prináša aj mnoho ďalších výhod. Soľné prostredie je bohaté hlavne na vápnik a ďalšie minerály, takže ryža bude mať vysokú výživovú hodnotu. Okrem toho sa zníži aj množstvo použitých pesticídov, keďže rôzni škodcovia sa do slanej vody nedostanú.

Viac o téme: PlodinaSlaná vodaČínaHybridná ryža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu