Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Keď hlúposť vládne svetu: Konšpiračné teórie, z ktorých vám budú stáť vlasy dupkom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Spolu s rozruchom okolo zverejnenia tajných dokumentov o atentáte na amerického prezidenta Johna Kennedyho sa do centra pozornosti znova dostali rôzne konšpiračné teórie o tejto vražde. Internet pritom konšpiračné teórie priamo miluje, niektoré zrejme viac ako iné - napríklad tú, že Beatles v skutočnosti neexistovali, podobne ako napríklad Fínsko. Píše o tom britský denník The Guardian.

VIDEO Najdetailnejšie zábery UFO Oblasti 51: Amatéri riskovali pre doposiaľ neexistujúci materiál

Nebývalú renesanciu, možno dokonca najväčšiu od čias renesancie, zažíva na webe teória, že Zem je plochá. Nie je ale úplne jasné, či vo svete skutočne existuje generácia ľudí, ktorá verí tomu, že je zemeguľa plochá, alebo či ide o internetový vtip. V čase, keď sondy posielajú fotografie Zeme, je pritom veľmi ťažké túto teóriu udržiavať pri živote.

Keď hlúposť vládne svetu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Mimoriadne podrobný web zase tvrdí, že Beatles v podobe, v akej ich poznali milióny ľudí, nikdy neexistovali, hoci ich všetci videli a počuli. Podľa zástancov tejto teórie bola legendárna britská skupina natoľko plodná a všadeprítomná, že každý zo štyroch "chrobákov" musel mať dvojníka. Ako kľúčový dôkaz je napríklad predkladaný rokmi sa meniaci tvar obočia Paula McCartneyho. Medzi fotografiami z rôznych časových období nie je žiadna zhoda, tvrdia tvorcovia webu.

Keď hlúposť vládne svetu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thebeatlesneverexisted.com)

Na sociálnej sieti facebook pravdepodobne vznikla a šírila sa teória, že Fínsko neexistuje. To, čo je na mape zanesené ako táto severská krajina, je vraj kus Baltského mora, ktorý Japonsko a Rusko spoločne využívajú pre rybolov. Každému pritom tvrdia, že sa tam nachádza krajina, aby udržali ďalšie rybárske lode v úctivej vzdialenosti. Tí, čo si myslia, že žijú vo Fínsku, boli oklamaní a bývajú v skutočnosti vo východnom Švédsku.

Keď hlúposť vládne svetu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Väčšina ľudí pozná tvrdenie, že Apollo 11 nikdy nepristálo na Mesiaci a že videozáznam z tejto udalosti je podvrh. Dodnes ale niektorí veria tomu, že americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) falšuje zábery svojich robotických vozidiel pre prieskum Marsu a tieto videá natáča v Kanade. A tí, ktorí prijmú fakt, že vozidlá naozaj existujú, zasa napríklad veria, že zaznamenali tieň človeka, ktorý stroj opravuje, ale NASA sa to snažila poprieť. Na Marse človek ešte nikdy nebol.

Keď hlúposť vládne svetu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Niektorí prispievatelia na sociálnych sieťach sa upli na myšlienku, že za kanadskú speváčku Avril Lavigne, ktorá bojovala so slávou v mladom veku, zaskakuje na verejnosti od roku 2003 dvojníčka menom Melissa. Niektoré konšpiračné teórie zašli tak ďaleko, že speváčku rovno pochovali - s tým, že jej manažment a nahrávacia spoločnosť nasadili Melissu, aby hviezdu zastupovala na plný úväzok. Tieto teórie podnietil fakt, že Lavigne bola raz vyfotografovaná s nápisom Melissa na ruke.

Avril Lavigne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ZemeguľaMarsKonšpiračné teórieAvril LavigneKennedyBeatles
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu