Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Číňania plánujú megaprojekt: 1000-kilometrový tunel z Tibetu, má vytvoriť druhú Kaliforniu

Kráľovstvo Mustang, Himaláje, Tibet - Nepál
Kráľovstvo Mustang, Himaláje, Tibet - Nepál (Zdroj: Thinkcstock.com)

HONGKONG - Čínski inžinieri začali testovať metódy výstavby 1000-kilometrového tunela, ktorý by privádzal vodu z Tibetu do púšte Taklamakan v čínskej provincii Sin-ťiang, napísal hongkonský denník South China Morning Post. Podzemný kanál by vraj z nehostinného regiónu urobil "Kaliforniu". Jeho sprevádzkovanie je zatiaľ veľmi ďaleko, ale Čína si zrejme projekt skúša nanečisto pri inej stavbe na juhu krajiny.

V provincii Jün-nan začala podľa SCMP čínska vláda v auguste budovať viac než 600-kilometrový tunel určený na odklon vody. Bude ho tvoriť 60 úsekov, každý z nich dosť široký pre obojsmernú vlakovú prevádzku, pričom obrie potrubie povedie cez hory v oblasti s nestabilným geologickým podložím. Práce majú trvať osem rokov a vládu vyjdú zhruba na 78 miliárd čínskych jüanov (cca 10 miliárd eur). 

"Projekt v centrálnom Jün-nanu je taká ukážka. Slúži na to, aby sa vedelo, že máme vedomosti a prostriedky na stavbu superdlhých tunelov v ošemetných terénoch, zároveň za prijateľnú cenu," povedal SCMP Čang čchuan-čching z Čínskej akadémie vied, ktorý sa v minulosti podieľal na mnohých podobných projektoch a inak tomu nie je ani v prípade juhočínskeho tunela.

Odklon vody z horného toku Brahmaputra v Tibete bol predtým zavrhovaný kvôli obrovskej nákladnosti, neprekonateľným stavebným výzvam, možným ekologickým dopadom a pravdepodobnosti odporu susedných krajín (rieka tečie pozdĺž severného úpätí Himalájí blízko hranice s Nepálom, následne sa stáča na juh do Indie a Bangladéša). Podľa Čang teraz Peking nenápadne a systematicky pracuje na vzkriesení projektu.

Wang Wej, ktorý spolupracoval na poslednom návrhu tibetského tunela, uviedol, že v rôznych výskumných skupinách sa na novom projekte podieľa vyše 100 odborníkov. Tím okolo vedca zo sečuánskej univerzity v Čcheng-tu vybral ako miesto najvhodnejšie pre jeho začiatok okolie mesta Shangli vo východnom Tibete.

Vec má v tejto chvíli dva háčiky. Jednak by stavba tunela podľa Wanga vyvolala pobúrenie Indie a Bangladéša, teda krajín na dolnom toku Brahmaputra. Druhým problémom je cena. Wang odhaduje, že každý kilometer tunela vedúceho zložitým terénom by stál miliardu jüanov. Čo sa týka vplyvu na tibetskú krajinu, vedec zo sečuánskej univerzity tvrdí, že bude minimálny. "Nezanechá nijakú stopu na povrchu, na ktorú budú môcť ostatné krajiny alebo ekologickí aktivisti ukazovať," povedal Wang.

Čína si od megalomanského projektu sľubuje zúrodnenie provincie Sin-ťiang na sever od Tibetskej náhornej plošiny označovanej za vodojem Ázie. Sin-ťiang, ktorej veľkú časť tvorí púšť Taklamakan, trpí nedostatkom vlahy, pričom Čang čchuan-čching situáciu v regióne prirovnáva k stavu v Kalifornii na začiatku 20. storočia, kým americký vládny projekt nepresmeroval vodu zo severu štátu do údolia sv. Jáchyma (San Joaquin Valley), čím sa z oblasti stalo významné centrum poľnohospodárstva. "S novou vodou z Tibetu bude Sin-ťiang prekvitať ako Kalifornia," myslí si inžinier Wang.

"Zmení to celý región," povedal vedec z pekinského Výskumného ústavu Tibetskej náhornej plošiny Čou Š'-čchiao. Dodal však, že možné dopady na životné prostredie sú zatiaľ neznáme. "Neviem o tom, že by bolo vykonané akékoľvek ekologické šetrenie," uviedol Čou.

Viac o téme: TunelČínaTibet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu