Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO, ktoré ukazuje skutočnú enviromentálnu hrôzu: Karibik zaplavený plastovým odpadom

Znečistenie morí je alarmujúce Zobraziť galériu (4)
Znečistenie morí je alarmujúce (Zdroj: facebook/caroline power photography)

HONDURAS - Že svet bojuje s ohromným znečistením, netreba už asi vysvetľovať nikomu. To, čo sa podarilo zachytiť kanadskej fotografke, však vyráža dych a dokumentuje skutočnú enviromentálnu hrôzu. Reč je o obrovskom množstve plastového odpadu, ktorý sa tiahne Karibikom ako obrovská farebná škvrna.

Caroline Powerová sa špecializuje najmä na fotografovanie pod vodou a svojimi zábermi upozorňuje na oblasti s najväčším znečistením. Ako sama priznáva, posledné fotografie vyrobené blízko Hondurasu, medzi ostrovmi Roatán a Cayos Cochinos, jej vyrazili dych. Po ich zverejnení na Facebooku vyzýva všetkých užívateľov, aby zvážili použitie plastov a ubrali na ich spotrebe v každodennom živote. "Len čo sa odpad dostane do oceánu, je neuveriteľne ťažké a nákladné ho odstrániť. Situáciu okolo jeho likvidácie treba riešiť na pevnine, aby sa sem nikdy nedostal," vyjadrila sa. Podľa spoločnosti Modrá planéta sa tento odpad do oceánu dostal z Guatemaly riekou Motagua.

FOTO, ktoré ukazuje skutočnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/caroline power photography)

Podľa Caroline je zarážajúce, že ľudia majú k znečisťovaniu životného prostredia taký ľahostajný postoj. "Ak teraz nezmeníme naše správanie, v oceáne budeme mať viac plastu ako rýb. Mali by sme zvážiť, do čoho si balíme ovocie a zeleninu v obchodoch a či je nevyhnutné, aby sme za každých okolností používali plastový riad." Powerová odporučila všetkým, aby si odkladali plastový odpad celý týždeň v byte alebo vo svojej firme. "Budete znechutení a šokovaní z toho, koľko jednorazových výrobkov použijete v priebehu tohto krátkeho obdobia."

FOTO, ktoré ukazuje skutočnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/caroline power photography)

FOTO Vedci sú zhrození z toho, čo objavili na Severnom póle: Nikdy som nič také ešte nevidel

Za znečistením plastovým odpadom je podľa nej nielen ľahostajnosť, ale aj nedostatočné uvedomenie si nebezpečenstva, ktoré nás ohrozuje. "V tomto smere nesmie zaostávať angažovanosť a vzdelávanie. Dúfam, že moje fotografie budú inšpirovať ľudí, aby začali o všetkom premýšľať a hlavne začali meniť svoje zvyky."

FOTO, ktoré ukazuje skutočnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/caroline power photography)

Údaje o plastových výrobkoch  a ich likvidácii hovoria za všetko. Celosvetovo je vyrobených až 300 miliónov ton plastu každý rok. Z tohto množstva sa recykluje iba 12 percent. V oceánoch je teraz asi päť biliónov kusov plastového odpadu, pričom toto číslo každú minútu stúpa. 

Viac o téme: PlastOdpadZnečistenieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu