Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zažívate v práci poobedňajšiu ospalosť? Dodržiavajte týchto 10 krokov a vyhnete sa jej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ak sa nás zmocňuje ľahká ospalosť, je na vine cirkadiánny rytmus, ktorý reguluje spánok a bdelý stav nášho tela. Stačí sa však držať niekoľkých pravidiel, aby sme v zamestnaní nemuseli usínať a zostali výkonní počas celého popoludnia, píše taliansky denník Corriere della Sera.

NEZABÚDAJTE NA POHYB

Dôležité je hýbať sa. Fyzická aktivita zlepšuje krvný obeh, prináša kyslík do tkaniva a zvyšuje úroveň energie. Nemusíte práve behať, stačí sa na niekoľko minút vzdialiť od pracovného stolu, aby ste únavu premohli. V takom prípade stačí ísť pešo do schodov a zabudnúť na výťah alebo sa prejsť okolo budovy, kde sídli váš úrad, hovorí lekár Carl Bazil z americkej Columbijskej univerzity. 

ROBTE SI PAUZU

Ešte lepšie je urobiť si pauzu a ísť sa prejsť do parku. Štúdia inštitútu Rotman Research Institute v kanadskom Toronte ukázala, že pobyt v prírode zlepšuje pozornosť a pamät, pretože aktivuje takzvanú mimovoľnú pozornosť, ktorá mozgu umožňuje zaznamenávať rôzne predmety bez toho, aby ste sa na ne museli sústrediť. 

Zažívate v práci poobedňajšiu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

DOMÁCE ZVIERATÁ

Výskum Missourskej univerzity odhalil, ako kontakt s domácimi zvieratami zvyšuje úroveň oxytocínu, ktorý znehybňuje stresové hormóny a pomáha nám zostať pokojný a sústredený. Keďže si ale sotva niekto berie do práce psa alebo mačku, je možné dosiahnuť tento stav aj tým, že budeme na svoje zvieratá myslieť. V takom prípade stačí mať na stole fotografiu domáceho miláčika alebo podľa doktorky Jessicy Gallovej-Myrickovej sledovať video s mačkami, ktoré zvyšujú úroveň energie a pozitívnych emócií. 

Zažívate v práci poobedňajšiu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

POZOR NA KÁVU

Sú ľudia, ktorí môžu vypiť kávu pred odchodom do postele a hneď zaspia, iní zas v posteli donekonečna počítajú ovečky, aj keď kávu pili naposledy na obed. Ak patríte do druhej kategórie, nepite kofeín po druhej hodine poobede, aby ste nenarušili nočný spánok a nevytvorili si bludný kruh, ktorý potom povedie k tomu, že sa druhý deň budete cítiť unavení. 

ŽUVAJTE

Podľa jednej štúdie vyšlo najavo, že študenti, ktorí tesne pred skúškou žuvali, dosiahli lepšie výsledky. Nepreháňajte to však, pretože žuvanie dlhšie než 15 až 20 minút má opačný účinok. 

PITE VODU

Dehydratácia môže spôsobovať únavu, zlú náladu a problémy so sústredením. 

Plastovú fľašu by sme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

POČÚVAJTE HUDBU

Na zlepšenie produktivity neexistuje nič lepšie než dobrá hudba. Doktorka Teresa Lesiuková z Miamskej univerzity nechala počas celej pracovnej doby 56 zamestnancov počúvať hudbu. Zistila, že kvalita ich práce a schopnosť sústredenia citeľne klesali v rozpätí nasledujúcich troch týždňov, keď už hudbu nepočúvali. 

VÝŽIVNÝ POKRM

Všetci nutriční poradcovia sa zhodujú v tom, že v práci je potrebné dopriať si pokrmy obsahujúce proteíny, komplexné sacharidy a listovú zeleninu, ktorá dodáva železo nevyhnutné pre organizmus, aby prekonal únavu. Rovnako ale treba dbať aj na to, aby porcie neboli veľké a priveľmi nezaťažovali trávenie. 

Zažívate v práci poobedňajšiu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

NEVYNECHÁVAJTE JEDLO

Za chybu sa považuje vynechať jedlo a snažiť sa pokračovať v práci. Nesmieme nechať naše telo viac než štyri alebo päť hodín bez jedla. Ak nemáte čas na obed, dajte si aspoň desiatu na báze proteínov a sacharidov, napríklad humus so zeleninou, celozrnné pečivo s arašidovým maslom či grécky jogurt s ovocím. 

DOSTATOČNÝ SPÁNOK

Aby bol organizmus plne efektívny, musíme spať v noci aspoň sedem až osem hodín. Pre mnohých je táto doba luxusom, v dôsledku čoho sú na druhý deň unavení. Nedostatok nočného spánku znásobuje pocit poobedňajšej ospalosti, pretože narušuje cirkadiánny rytmus a prehlbuje pocit únavy.

Viac o téme: Prácaúnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu