Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tajný denník opisuje hrôzy unesených dievčat: Niektoré si radšej vybrali smrť

Rodina jednej z oslobodených dievčat sa teší z jej návratu domov Zobraziť galériu (4)
Rodina jednej z oslobodených dievčat sa teší z jej návratu domov (Zdroj: SITA/AP)

CHIBOK - Naomi Adamuovú v roku 2014 uniesli s ďalšími 275 študentkami dievčenskej školy v nigérijskom Chiboku ozbrojenci z teroristickej organizácie Boko Haram. V máji bola jednou z 82 dievčat, ktoré islamisti prepustili na slobodu. Odniesla si so sebou aj tajný denník, v ktorom so štyrmi kamarátkami dokumentovala život na základni únoscov v lesoch rezervácie Sambisa, a ktorý teraz poskytla reportérke BBC. Vyplýva z neho napríklad, že únos zrejme vôbec nebol pôvodným zámerom teroristov.

"Každý deň nás bili. Boli sme otrokyne," povedala o troch rokoch v tábore Boko Haram Adamuová. Denník vraj písala kvôli spomienkam. Pomocou zošitov určených na hodiny islamskej náuky sa o to snažili mnohé unesené dievčiny, Naomi sa ale podarilo svoj zošit uchrániť pred väzniteľmi, ktorí nájdené denníky pálili. Pomerne dobrou angličtinou a lámanou hauštinou do neho písali ešte jej ďalšie štyri kamarátky. Všetky až na jednu sú teraz na slobode. Sarah Samuelová je spoločne so stovkou bývalých študentiek stále pohrešovaná. 

Tajný denník opisuje hrôzy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najzásadnejším zistením vyplývajúcim zo zápiskov je to, že únos stoviek mladých žien zrejme nebol pôvodným plánom teroristov. V denníku sa píše, že si muži prišli pre "motor", nie je ale jasné, o aký stroj malo ísť. Keď ich útočníci nenašli, strhla sa medzi nimi hádka ohľadom ďalšieho postupu. Nakoniec sa rozhodli pre únos. "Začali sa medzi sebou hádať. Jeden malý chlapec povedal, že by nás mali všetky spáliť. "Nie, vezmeme si ich do Sambisy," povedal niekto iný. "Nie, urobme toto. Odveďme ich za ich rodičmi." Hádali sa a potom niekto povedal: "Nie, nemôžem odísť s prázdnym autom a vrátiť sa s prázdnym autom. Keď ich vezmeme k Shekauovi (vodca Boko Haram), on bude vedieť, čo robiť," opisuje denník okamihy únosu. 

Tajný denník opisuje hrôzy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšie stránky napríklad odhaľujú, že jedna z obetí počas prevozu upozornila únoscov, že niektoré dievčatá sa snažia utiecť a zoskakujú z vozidiel. "Vodič ich hľadal s baterkou, ale nikoho nenašiel. Potom im povedal, aby zostali na mieste, že keď ešte niektorá vyskočí, zastrelí ju," zapísali autorky denníka. 

Jedným z cieľov únoscov bolo konvertovať dievčatá na islam. Väčšinu obetí tvorili kresťanky a teroristi im v jednu chvíľu dali na výber - buď sa stanú moslimkami, alebo ich polejú benzínom a zapália. Niektoré dievčatá si vybrali smrť, ale nakoniec sa ukázalo, že v nachystaných kanistroch nebol benzín, ale voda. Väznitelia taktiež mladé ženy nútili ku svadbe. "Chceli, aby sme sa za nich vydali a keď sme odmietli, bili nás," popísala Adamuová, ktorá teraz študuje na univerzite v meste Yola. 

Tajný denník opisuje hrôzy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po medializovanom útoku Boko Haram v Chiboku vznikla medzinárodná iniciatíva Bring Back Our Girls (Vráťte nám naše dievčatá), v ktorej sa angažovala napríklad i bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová. Zo zápiskov obetí ale vyplýva, že niektorí obyvatelia severovýchodnej Nigérie sa k nim obrátili chrbtom. Jedného dňa sa vraj skupine dievčat podarilo utiecť, miestni ich ale hneď islamistom vrátili. 

Viac o téme: únosNigériaIslamistiBoko haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu