Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Einstein popísal návod na šťastný život: Je jednoduchší, než by ste si mysleli

Albert Einstein
Albert Einstein (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Dve ručne písané poznámky Alberta Einsteina, ktoré venoval poslíčkovi v Tokiu, sa objavili po 95 rokoch a v utorok sa budú dražiť v Jeruzaleme. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. V jednej z nich vedec popísal svoju predstavu šťastného života.

Nemecký fyzik, ktorý sa preslávil najmä vďaka svojej teórii relativity, prednášal v roku 1922 na niekoľkých konferenciách v Japonsku. Pôvod dvoch ručne písaných poznámok popísal ich terajší majiteľ. Einstein nechcel nechať poslíčka, ktorý mu priniesol do tokijského hotela Imperial poštu, odísť s prázdnymi rukami. Nikto už nevie, či poslíček odmietol prepitné kvôli miestnym zvyklostiam, alebo či pri sebe Einstein nemal peniaze. Dôležité je, že vedec dal kuriérovi do ruky dve nemecky písané poznámky.

"Ak budete mať šťastie, budú mať tieto poznámky raz väčšiu cenu než nejaké prepitné," povedal Einstein poslíčkovi podľa terajšieho majiteľa zápiskov, ktorým je poslíčkov príbuzný. Na jednej z poznámok, ktorú fyzik napísal na papier s logom hotela, stojí: "Pokojný a skromný život prináša viac radosti než honba za úspechom, z ktorej plynie len večný nepokoj." Na druhý, biely papier, si Einstein zapísal príslovie: "Kde je vôľa, tam je cesta". 

Oba zápisky sa budú v utorok dražiť v jeruzalemskej aukčnej sieni Winner 's. Medzi draženými vecami budú aj dva listy, ktoré Einstein napísal na sklonku života.

Viac o téme: DražbaJeruzalemAlbert EinsteinNávod na šťastný život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu