Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

List z Titanicu vydražili za rekordnú sumu: Všetko je v poriadku, do New Yorku dorazíme v stredu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Zatiaľ posledný nájdený list napísaný na Titaniku pred jeho potopením bol v sobotu v Londýne vydražený za rekordných 126 000 libier (viac ako 140 000 eur). Je to doteraz najvyššia suma za korešpondenciu zo slávneho zaoceánskeho parníka, uviedla agentúra Reuters.

Alexander Oskar Holverson, ktorý plával na lodi s manželkou a patril medzi obete, napísal vydražený list 13. apríla 1912, teda deň predtým, než luxusné plavidlo narazilo do ľadovca. "Všetko je v poriadku, v New Yorku budeme v stredu dopoludnia," napísal Holverson optimisticky na listovom papieri s hlavičkou Titanicu. Jeho list sa považuje za jeden z posledných, ktorý sa z potopenej lode zachoval.

Adresovaný je Holversonovej matke. "Táto loď je ohromná a vybavená ako honosný hotel. Ak bude všetko v poriadku, priplávame do New Yorku v stredu dopoludnia. Je tu tiež pán John Jacob Astor s manželkou. Vyzerá ako akýkoľvek iný človek, aj keď má milióny. Sedí na palube s nami ostatnými," popisoval plavbu Holverson, ktorý cestoval v prvej triede. John Jacob Astor bol najbohatším cestujúcim na Titaniku a vo svojej dobe bol považovaný za najbohatšieho muža sveta; bol medzi utopenými, ale jeho tehotná manželka prežila a porodila syna.

Holverson bol úspešný obchodník a vracal sa s manželkou cez Britániu z dovolenky v Buenos Aires. Titanic narazil 14. apríla na ľadovec, veľmi rýchlo sa potopil a v mori sa utopilo vyše 1500 ľudí. Holversonova manželka bola medzi pozostalými.

List sa našiel v náprsnej taške, keď bolo Holversonovo telo vytiahnuté z vody. Sú na ňom škvrny spôsobené morskou vodou, ale text je čitateľný. Obchodník podrobne opísal významných spolucestujúcich, aké sa servíruje jedlo alebo aká hrá hudba.

Viac o téme: DražbaListTitanicLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu