Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ohromujúce ZISTENIE o online zoznamkách: Nezabíjajú romantiku, majú tieto pozitíva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/VIEDEŇ - Online aplikácie slúžiace na hľadanie partnera si už vyslúžili množstvo obvinení siahajúcich od propagovania kultúry vzťahov na jednu noc až po zabíjanie romantiky. Ale ako sa ukazuje, ich dopad na spoločnosť siaha ešte ďalej, než sa pôvodne myslelo. A dobrou správou je, že nakoniec ani nemusia byť až tak zlé, napísal spravodajský server MarketWatch.

Rozmach internetových zoznamiek môže stáť za silnejšími manželstvami, nárastom medzirasových vzťahov a zväzkov medzi ľuďmi z podstatne odlišných spoločenských kruhov. Vyplýva to z novej štúdie profesorov ekonomiky Josuu Ortegu z Essexskej univerzity a Philippa Hergovicha z Viedenskej univerzity. Podľa ich zistenia v súčasnosti začína online viac než tretina manželstiev. Je to druhý najobľúbenejší spôsob hľadania partnera pre heterosexuálne páry a zďaleka najobľúbenejšia forma zoznamovania pre homosexuálne orientovaných ľudí. 

Servery ako OKCupid, Match.com či Tinder, ktoré všetky vlastní InterActiveCorp, a všetky ďalšie od eHarmony až po lokalizačnú aplikáciu Grindr, značne menia spôsob, ako funguje naša spoločnosť. Zoznamovacie aplikácie prudko nabrali na popularite od uvedenia prvého iPhonu na trh v roku 2007. 

Ohromujúce ZISTENIE o online
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V minulosti sme pri hľadaní partnerov boli do značnej miery závislí na sociálnych sieťach v reálnom živote. Išlo o priateľov našich priateľov, kolegov alebo susedov. To znamená, že sme sa prevažne zoznamovali s ľuďmi, ako sme my sami. Online zoznamovací svet je ale oveľa širší a rozmanitejší. "Nie vždy sa zamilujeme do niekoho, kto je v podstate naším klonom, a preto možnosť prístupu do väčšej zoznamovacej siete, ktorá siaha za rámec našich spoločenských kruhov, rasy či etnika, zväčšuje šancu na šťastný zväzok," vysvetľuje americká expertka Meredith Goldenová. 

Randenie online a jeho úskalia: Najhorší prešľap, akého sa môžete dopustiť

Podobné zväzky môžu tiež viesť k harmonickejšej spoločnosti, zistili vo svojej štúdii Ortega a Hergovich. Vedci vytvorili viac ako 10-tisíc simulácií náhodne generovaných spoločností a doplnili do nich spoločenské väzby. Aj keď doplnili len niekoľko zväzkov medzi ľudmi rôznej rasy, bola výsledkom úplná rasová integrácia, keď väčšina ľudí začala tvoriť rasovo zmiešané páry. Tento model podľa odborníkov môže znížiť predsudky a rasizmus v spoločnosti. A čo viac, online zoznamovanie môže viesť k šťastnejším manželstvám. "Náš model predpovedá, že manželstvá, ktoré vznikli v čase, keď už bolo dostupné zoznamovanie na sieti, trvajú dlhšie než tie, ktoré vznikli v spoločnosti bez tejto technológie," napísali autori štúdie. 

Ohromujúce ZISTENIE o online
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jedným z dôvodov môžu byť dotazníky a algoritmy, s ktorých pomocou si ľudia hľadajú na internete vhodného partnera či partnerku. Ďalším dôvodom je zrejme to, že ľudia, ktorí sa do podobnej zoznamky zaregistrujú, sú pravdepodobne viac naklonení uzavretiu manželstva, uviedol Jeffrey Hall, profesor komunikácie na Kansaskej univerzite. 

Podľa Chelsea Reynoldsovej, profesorky komunikácie na Kalifornskej štátnej univerzity, ktorá študuje správanie počas zoznamovania, nie sú všetky aspekty online zoznamiek rovnako žiaduce. "Mladí ľudia sú v súčasnosti náchylnejší na väčší počet vzťahov a uzatvárajú manželstvo neskôr, pokiaľ do neho vôbec vstúpia. Online zoznamovanie môže prebudiť neukojiteľnú túžu po čo najväčšej rozmanitosti a neustálej novosti. Čiže neustálu túžbu po ďalšom "najlepšom" partnerovi a novej dávke sexuálnej chémie."

Viac o téme: ManželstvoOnline zoznamka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu