Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedna z najutajovanejších leteckých nehôd na Slovensku: Husákovej smrť pri páde vrtuľníka

Nehoda vrtuľníka Zobraziť galériu (3)
Nehoda vrtuľníka

BRATISLAVA/PRAHA - Viera Husáková, manželka vtedajšieho československého prezidenta Gustáva Husáka, zomrela pred 40 rokmi, 20. októbra 1977, pri leteckom nešťastí. V nepriaznivom počasí si letela z bardejovských kúpeľov do Bratislavy vyliečiť zlomenú ruku. Pri jednej z najviac utajovaných leteckých nehôd 70. rokov zomreli tiež traja členovia posádky vrtuľníka a lekár. Husáková mala 54 rokov.

Silný príbeh prežitia pasažierov leteckej katastrofy: V Andách jedli telá mŕtvych kamarátov

V úlohe prvej dámy ju verejnosť poznala málo. Okrem oficiálnych akcií a spoločných víkendov sa s manželom na Hrade príliš nezdržiavala. Husáková (rodená Čáslavská) zostávala väčšinou v rodnej Bratislave, kde pracovala ako redaktorka. Študovala cudzie jazyky, prekladala, absolvovala právnickú fakultu. Bola členkou KSČ.

Husák bol jej druhým manželom. Prvýkrát sa vydala za právnika Jozefa Millera, s ktorým sa neskôr rozviedla. Tiež Viera bola druhou ženou prezidenta, ten sa prvýkrát oženil s herečkou a režisérkou Magdou Lokvencovou, s ktorou mal dvoch synov - Vladimíra a Jána.

Posledná rozlúčka s Vierou Husákovou v Slovenskej filharmónii v Bratislave, 24.októbra 1977.
Zobraziť galériu (3)
Posledná rozlúčka s Vierou Husákovou v Slovenskej filharmónii v Bratislave, 24.októbra 1977.  (Zdroj: TASR/J.Kolenčík)

Posledný komunistický prezident Československa Gustáv Husák bol rozporuplnou osobnosťou. Bol jednou z vedúcich osobností Slovenského národného povstania, prvým slovenským povojnovým "premiérom", obeťou komunistických čistiek a neskôr hlavným predstaviteľom tvrdej línie toho istého totalitného režimu.

Politik, ktorý stál na čele krajiny v posledných desaťročiach komunistickej diktatúry, bol najmä symbolom takzvanej normalizácie a vedúcou osobnosťou vlastizradných politikov, ktorí priviedli krajinu do podriadenosti sovietskym okupantom.

Gustav Husák s Leonidom Brežnevom.
Zobraziť galériu (3)
Gustav Husák s Leonidom Brežnevom.  (Zdroj: TASR)

Prezidentom sa stal v roku 1975. Jeho vplyv na riadenie štátu zoslabol v decembri 1987, kedy ho vo funkcii generálneho tajomníka ÚV KSČ vystriedal Miloš Jakeš. Husákove mocenské ambície potom definitívne ukončil november 1989, po ktorom musel opustiť funkciu prezidenta a neskôr aj svoju stranu.

Viac o téme: SmrťLetecké nešťastieViera Husáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu