Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nájdite na FOTO deväť bežných vecí, ktoré vyrobili novodobí otroci

Tieto výrobky vytvorili ruky novodobých otrokov Zobraziť galériu (3)
Tieto výrobky vytvorili ruky novodobých otrokov (Zdroj: international justice mission)

WASHINGTON - Nezisková organizácia Medzinárodná misia spravodlivosti sa svojou činnosťou snaží poukázať na novodobé otroctvo, ktoré je vo svete ešte stále tolerované. Vo svojej poslednej správe vydanej pri príležitosti Dňa proti otroctvu chce spotrebiteľov upozorniť na pôvod bežných výrobkov. Ktoré z tých, čo sú na obrázku, vznikli rukami "otrokov"?

Otrokárstvo vzbudzuje u mnohých odpor a pripustiť si fakt, že je stále súčasťou života na našej planéte ešte aj v 21. storočí, je pre mnohých nepredstaviteľné. Správa, pod ktorú sa podpísala organizácia Medzinárodná misia spravodlivosti (IJM), je veľmi znepokojujúca. Uvádza sa v nej, že väčšina výrobkov našej každodennej spotreby sa na náš trh dostala vďaka otrockej práci, z ktorej prosperujú nadnárodné spoločnosti. Zároveň núti nás, bežných spotrebiteľov, zamyslieť sa nad tým, dokedy ešte budú bohaté firmy prosperovať z biedy novodobých otrokov.

Nájdite na FOTO deväť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zvážiť kúpu týchto výrobkov je priam nemožné, pretože trh je nimi doslova zaplavený. Tak napríklad, na obrázku bežnej domácnosti je až deväť položiek, ktoré sú produktom otroctva. Sú to: ryža, koberec, ruže, krevety, káva, oblečenie, šperky, drevo a čokoláda.

Nájdite na FOTO deväť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: international justice mission)

V správe sa uvádza, že viac ako 40 miliónov ľudí na celom svete dnes žije v otroctve. Približne 24,9 milióna z nich je nútených pracovať v katastrofálnych podmienkach. Ženy rodia na špinavých podlahách vo fabrikách a sú prinútené vrátiť sa okamžite po pôrode do práce. Ich deti často zomierajú, pretože nie je o ne dostatočne postarané. Muži pracujú aj 20 hodín denne, len aby mali ich rodiny prostriedky aspoň na jedlo. 

"Deti na tom nie sú o nič lepšie. Pracujú aj 15 hodín denne namiesto toho, aby sedeli v škole alebo sa hrali s kamarátmi," uvádza sa v dokumente nezisovky. Je nepochopiteľné, že kompetentných  osudy úbohých robotníkov a robotníčok, ktorí sú zdrojom ich biznisu, vôbec nezaujímajú.

Nájdite na FOTO deväť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/World Vision Canada)

Organizácia proti otroctvu, ktorá zachránila tisíce ľudí, poukazuje na túto neúnosnú situáciu a vyzýva zákazníkov, aby pozornejšie sledovali krajinu pôvodu u výrobkov, ktoré nakupujú. Mnohí spotrebitelia sa však bránia, že výber je v tomto smere značne oklieštený a sú to politici a diplomati, ktorí by mali celú situáciu prevziať a hlavne riešiť. Nakoniec, veď aj samotní predstavitelia Organizácie proti otroctvu tvrdia, že novodobé otroctvo sa podarilo eliminovať iba spoluprácou úradov v krajinách, v ktorých ešte stále tento spoločenský fenomén prekvitá.

 

Viac o téme: OtrokOtroctvoDetskí otroci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu