Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivé FOTO kaderníčky: Takto dopadla po rokoch stereotypnej práce

Po rokoch práce takto dopadla Zobraziť galériu (3)
Po rokoch práce takto dopadla (Zdroj: Facebook)

LEICESTER - Britská fyzioterapeutka zverejnila na sociálnej sieti fotografiu chrbta svojej zákazníčky. Ak by ste si však mysleli, že krvavé podliatiny sú výsledkom nejakého zranenia alebo domáceho násilia, ste na omyle. Takto vyzerá chrbát kaderníčky, ktorá celý deň stojí na nohách a robí stereotypné pohyby rukami.

Hitesh Patelová zverejnila fotku chrbta kaderníčky, ktorej sa po niekoľkých rokoch práce na ňom vytvorili krvavé podliatiny. Hrozivo vyzerajúce modriny sú výsledkom dlhodobého stereotypného pohybu, zanedbaného cvičenia a starostlivosti o chrbticu. Došlo tak ku krvácaniu kožných vlásočníc, ktoré vytvára na pokožke krvavé bodky. Ak je toto krvácanie rozsiahle, podporuje tvorbu väčších fľakov. U zákazníčky na snímke sú výsledkom opakovane vykonávaného pracovného pohybu.

Desivé FOTO kaderníčky: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Fyzioterapeutka jednoznačne všetkým odporúča pravidelné cvičenie na uvoľnenie chrbtice. Inak môže byť dopad na naše zdravie a fyzické fungovanie katastrofálny.

Desivé FOTO kaderníčky: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Všetko je spôsobené stagnáciou určitých svalov. Kaderníčky celé hodiny stoja nad hlavami zákazníčok, pohyby s kefou a fénom v ruke potom spôsobujú stagnáciu určitých svalov a vaša chrbtica sa tak nechcene dostáva do neprirodzenej polohy," vysvetľuje Patelová. Ďalej hovorí, že takto nemusia dopadnúť iba kaderníčky, ale v podstate všetci, ktorí v práci nestriedajú pohyb. Podobne si môžu zničiť chrbticu aj mechanici alebo zubári. "Je veľmi dôležité, aby ste si robili v práci prestávky a uvoľnili chrbticu, trochu precvičili ruky, nohy a z času na čas sa poriadne vystreli," radí. 

Desivé FOTO kaderníčky: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hitesh odporúča pravidelné cvičenie ako najlepšiu prevenciu pred problémami s chrbticou. Nehovorí pritom o dvíhaní závaží alebo nivočení tela v posilke. Naopak, ideálna je v tomto prípade joga alebo pilates. Samozrejme, cvičiť treba pod dozorom odborníka, aby ste si ešte viac neublížili. Z terapií môžete skúsiť tradičnú čínsku medicínsku liečbu guasha, pri ktorej masér s pomocou špeciálneho oleja a malej doštičky zoškrabuje odumreté časti vašej pokožky, odstráni z nej toxíny a dochádza k prekrveniu svalstva. A pokiaľ vám na návštevu hodín cvičenia alebo masážneho salóna nezostáva čas, chrbticu si môžete uvoľniť jednoduchým cvičením aj doma, napr. pri sledovaní obľúbeného filmu. Stačí, ak si ľahnete na chrbát na rovnú podložku. Začnite si pomalým pohybom pritláčať k hrudníku najskôr obidve kolená a potom každé zvlášť.  Pri ďalšom cviku ľavú nohu pokrčíte v kolene a za pomoci pravej ruky opatrne prenesiete na pravú stranu tela. To isté zopakujete aj s pravou nohou a ľavou rukou. Dôležité je, aby ste vždy cvičili opatrne, do prvej bolesti a správne dýchali.  

Viac o téme: ChrbticaKaderníčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu