Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedec vraj rozlúštil najzáhadnejšiu knihu sveta: Určená len pre dámy

Voynichov rukopis patrí k najzáhadnejším dielam sveta, vedci sa ho snažia rozlúštiť už sto rokov Zobraziť galériu (4)
Voynichov rukopis patrí k najzáhadnejším dielam sveta, vedci sa ho snažia rozlúštiť už sto rokov (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - Už sto rokov sa vedci z celého sveta snažia rozlúštiť tajomstvo Voynichovho rukopisu, záhadnej ilustrovanej knihy napísanej neznámym písmom v neznámom jazyku, ktorý pochádza zo začiatku 15. storočia. Ide o proroctvo o príchode cudzieho druhu na Zem, alebo skôr o ťažko dešifrovaný žart dávneho výmyselníka? Interpretácií je neúrekom. Teraz prišiel s novou teóriou britský expert na stredovekú históriu Nicolas Gibbs, napísal taliansky denník La Repubblica.

Gibbs si je istý, že jeho výklad je správny. Voynichov rukopis, označovaný za najzáhadnejšiu knihu v histórii, je podľa neho príručkou stredovekého lekárstva s obsiahlymi odvolaniami na gynekológiu. Určený bol vraj pre dámy z vtedajšej vysokej spoločnosti, možno priamo pre jedinú šľachtičnú. A jeho záhadné písmená nepatria údajne k neznámej abecede, ale sú to skratky celých slov. 

Vedec vraj rozlúštil najzáhadnejšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nicolas Gibbs, expert na lekárske rukopisy stredoveku, je potomkom Giovanniho Floria, humanistu, prekladateľa a lexikografa žijúceho koncom 16. a začiatkom 17. storočia v Británii, ktorého meno sa objavuje medzi autormi diel Williama Shakespeara a Thomasa Fromonda, britského prírodovedca z rovnakého obdobia. 

Gibbs zdôrazňuje, že Voynichov rukopis, ktorý je v súčasnosti uložený na Yaleovej univerzite v USA, ale všetci si ho môžu prehliadnuť na internete, študoval tri roky. Porovnával ho so sériou stredovekých lekárskych textov, herbárov a okultných vied. To mu pomohlo dospieť k jeho objavu. Rukopis je pomenovaný podľa Wilfrida Michaela Voynicha, amerického obchodníka poľsko-litovského pôvodu, ktorý ho kúpil v roku 1912 od jezuitského kolégia neďaleko mesta Frascati pri Ríme.

Vedec vraj rozlúštil najzáhadnejšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa rádiokarbónovej metódy pochádza z obdobia medzi rokmi 1404 a 1438. Je napísaný abecedou či systémom písania, ktoré sa mnohí bádatelia márne pokúšali rozlúštiť. Písmo nepatrí k žiadnej známej abecede. Obsahuje mnoho obrázkov rastlín, hviezd, planét a zodiakálnych znamení. Rozdelený je do troch častí, ktoré tí, ktorí sa ho pokúšali dešifrovať, označili za botaniku, astronómiu a astrológiu a biológiu. Tá sa vyznačuje mnohými nahými ženskými postavami, ktoré  sú ponorené do podivných vaní s tmavou tekutinou. Preto to niektorí výskumníci považujú za akési mikve - židovský rituálny kúpeľ slúžiaci na očistenie. 

Záhada okolo textov z Biblie odhalená: To, čo sme si o nich doteraz mysleli, nie je pravda

Floriov pravnuk všetko otočil: v stredoveku tvorili rasltiny základ každého lieku. Liečbu sprevádzali bahenné kúpele a vodoliečba. A čo hviezdy a zverokruh? "V tej dobe boli astronómia a astrológia považované za liečebný prvok," hovorí Gibbs a ako dôkaz pre svoje tvrdenia cituje staroveké texty, vrátane diel jedného z najznámejších antických lekárov Galéna, otca medicíny Hippokrata a Plinia staršieho. "Vo vedeckých lekárskych textoch boli skratky normálne," zdôrazňuje britský expert. Verí, že ich dokázal rozlúštiť asi tucet. Upozorňuje, že je zbytočné snažiť sa rozlúštiť písmená záhadnej abecedy, pretože to nie sú jednoduché písmená, ale skratky. Problém podľa neho tkvie v tom, že rukopisu chýba zoznam, kde by pravdepodobne každej rastline zodpovedala jedna stránka, a tým by sa výklad knihy zjednodušil. 

Vedec vraj rozlúštil najzáhadnejšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Je jasné, že Voynichov rukopis bol akousi príručkou pre liečebné postupy stredovekej medicíny, manuál pre zdravie a pohodu žien z vyššej spoločnosti, zrejme určený pre jednu osobu," pokračuje Gibbs. Riešenie záhady bolo vraj jednoduché, "mali sme ho pred očami, ale problém bol v tom, že kryptografovia, ktorí sa o rozlúštenie záhady snažili, neboli odborníkmi na lekárske texty stredoveku", dodáva. 

Viac o téme: ZáhadaVoynichov rukopis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu