Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neznášate zimu a nedostatok slnečných lúčov? Vieme, ako sa vyhnúť nadchádzajúcej depresii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Nedostatok slnka a svetla, únava pred koncom roka, skracujúce sa dni: príčiny zimného splínu sú mnohopočetné. Mnoho ľudí trpí sezónnymi depresiami, poklesom nálady spôsobenej najmä nedostatkom svetla. Tu je niekoľko rád, ako sa vymaniť z tohto nepríjemného stavu, píše francúzsky týždenník L'Express.

Trpíte týmto otrasným ochorením? Podľa odborníkov existuje účinný spôsob, ako ho poraziť

Každý rok v rovnakom čase, asi dva dni po prechode na zimný čas, postihne Manon to, čomu hovorí "modré zimné sny". "Mám len jednu túžbu: zostať vo svojej posteli a vyjsť až v marci. Živím sa len čokoládou a trávim čas sledovaním seriálov na mojom počítači," hovorí.

Cédric má pocit, že november a december trvajú dlhšie než celý zvyšok roka. "Nedokážem spriadať žiadne plány, mám takú pauzu," uvádza. Manon a Cédric majú sezónnu depresiu. Nie je však možné v týchto mesiacoch zostať doma a nič nerobiť.

Predovšetkým je potrebné odlíšiť zimný splín od skutočných depresií. Naša nálada klesá na úroveň mrazu vplyvom zimy, ale nemožno to zamieňať so skutočnými depresiami, ktoré nemajú čo robiť s počtom slnečných hodín za deň.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Malá sezónna depresia nemá so skutočnou depresiou nič spoločné. Tento prechodný stav sa prejavuje väčšinou fyzickou únavou, nepokojom, nedostatkom dobrej nálady, túžbou niekam sa schovať. A konzumáciou čokolády. Skutočná depresia znamená stratu akýchkoľvek záujmov a radosti zo všetkých vecí aj trvalým smútkom. A má najmenej päť príznakov: neustála zlá nálada, prílišná živosť alebo naopak pomalosť, myšlienky na smrť, chudnutie alebo priberanie bez zmeny jedálnička, prílišný alebo naopak nedostatočný spánok a problémy so sústredením," hovorí psychoterapeutka Emmanuelle Lacroixová.

V boji proti melanchólii je oveľa účinnejšia ako antidepresíva rýchla polhodinová prechádzka. To je zásadná a prirodzená terapia. Človek sa nadýcha kyslíka, nechá svoje myšlienky voľne plynúť a sústredí sa na chôdzu, všíma si jesenné farby a nakoniec dospeje k názoru, že toto ročné obdobie nie je také strašné. "Ideálna je prechádzka s priateľom či priateľkou, aby človek nezostával v izolácii, ktorá je niekedy pre toto obdobie typická," zdôrazňuje Emmanuelle Lacroixová.

V tomto období je viac ako inokedy potrebný dostatočný spánok. Sandrine potvrdzuje, že odvtedy, čo chodí spať skôr, budí sa s optimistickejším pohľadom na svet. "Predtým som mala sklon hodinu, kedy si ľahnete do postele, odďaľovať. Hovorila som si, že dni už sú aj tak dosť krátke a že nebudem chodiť spať so sliepkami. Ale odvtedy, čo počúvam svoje telo, ktoré si žiada v zimne viac hodín spánku pred polnocou, cítim sa oveľa lepšie," priznáva. Ak zimný splín prichádza každý rok pravidelne, je možné skúsiť terapiu svetlom.

Neznášate zimu a nedostatok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Monika Vranová)

Nebezpečenstvo zimnej melanchólia tkvie v tom, že človek môže jesť viac, pretože sa domnieva, že potrebuje viac energie. V skutočnosti však trávime viac času doma ako vonku, a preto nie je dôvod jesť viac, uvádza nutričná ​​poradkyňa Ariane Grumbachová. "A keď už máte sklony utešovať sa jedlom, riskujete, že budete priberať na váhe. To k dobrej nálade však neprispeje," dodáva.

"Je však normálne, že človek má v zimnom období chuť na jedlá, ktoré ho uspokojujú. Bohužiaľ to nie je varená či surová zelenina, ktorej je v tom čase dostatok, ale rôzne maškrty, často spojené s detstvom. Ak ich jeme v rozumnom množstve, nie je to žiadny problém," hovorí Ariane Grumbachová.

"Zapisujte si každý deň tri drobné maličkosti, za ktoré môžete byť vďační," radí Emmanuelle Lacroixová. "Môže to byť slnečný lúč alebo autobus, ktorý vám príde práve vo chvíli, keď ste dorazili na zastávku. Je to výborný spôsob, ako si pripomínať pekné veci a uvedomovať si, že to hlavné nie sú dni bez slnečného svitu," dodáva.

Viac o téme: ZimaPočasieNáladaSplín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu