Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Masový úhyn mláďat tučniakov v Antarktíde: Prežili len dva, výbor musí konať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V Antarktíde zomreli hladom tisíce mláďať tučniakov okatých (Pygoscelis adeliae). Dôvodom bolo neobvykle veľké množstvo ľadu, pre ktoré museli dospelé jedince prekonávať väčšiu vzdialenosť za potravou a mláďatám ju tak nemohli poskytnúť včas.

Podľa odborníkov z tohtoročného obdobia párenia prežili len dve mláďatá. Je to už druhé takéto neúspešné obdobie párenia za posledných päť rokov, pričom predvlani neprežilo žiadne mláďa.

Ochranárske organizácie preto vyzývajú k podniknutiu okamžitej akcie v prípade novej morskej prírodnej rezervácie vo východnej Antarktíde, aby sa ochránila tamojšia kolónia tučniakov okatých, ktorá pozostáva približne z 18-tisíc párov. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorý podporuje výskum francúzskych vedcov monitorujúcich tamojšiu populáciu tučniakov od roku 2010, by mohol prežitiu tamojších živočíšnych druhov pomôcť zákaz lovu krilu v oblasti.

"Toto je devastujúca udalosť v kontraste s tým, čo si ľudia predstavujú o tučniakoch. Riziko otvorenia tejto oblasti na prieskumný rybolov krilu, ktorý by pre tučniakov okatých zotavujúcich sa z dvoch katastrofických chovných zlyhaní za posledné štyri roky predstavoval konkurenciu, je nemysliteľný," vyjadril sa vedúci polárneho programu WWF Rod Downie.

Návrh WWF bude jedným z bodov diskusie na pondelňajšom stretnutí Výboru pre zachovanie antarktických morských živých zdrojov (CCAMLR). "CCAMLR potrebuje konať hneď, a to tak, že založí novú morskú prírodnú rezerváciu vo vodách východnej Antarktídy, aby mohla ochrániť domov tučniakov," dodal Downie.

Viac o téme: TučniakyVymieranieAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu