Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Antarktída vydá svoje tajomstvo: Gigantická trhlina ukrýva záhadný ekosystém

Trhlina ukrýva nový ekosystém Zobraziť galériu (3)
Trhlina ukrýva nový ekosystém (Zdroj: SITA/AP)

ANTARKTÍDA - Po dlhých mesiacoch čakania sa od šelfového ľadovca známeho ako Larsen C oddelil obrovský kus ľadu. Ten by mohol v blízkej budúcnosti prispieť k zvýšeniu hladiny svetového oceána, no má to aj pozitívnu stránku. Týmto spôsobom bude totiž odhalený úplne nový ekosystém, ktorý sa vedci chystajú preskúmať v roku 2019.

V Antarktíde sa pred časom od jedného z ľadových šelfov začal oddeľovať gigantický ľadovec, až sa nedávno odlomil úplne a odplával do Južného oceánu. Hoci by to mohlo znamenať, že hladina svetového oceánu sa opäť zvýši, má to aj jedno pozitívum. Toto chladné rozdelenie totiž znamená objavenie doposiaľ neznámeho ekosystému, ktorý sa skrýval pod hrubou vrstvou ľadu. 

Antarktída vydá svoje tajomstvo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polárnik zanechal na Antarktíde nečakané dedičstvo: V zhrdzavenej krabici sa skrývalo prekvapenie

Výskumníci z Britského prieskumu Antarktického oceánu (BAS) a nemeckého inštitútu Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum plánujú podniknúť do oblasti biologické expedície, aby preskúmali tamojší ekosystém. Už teraz sú si ale prakticky istí, že tam objavia nové druhy živočíchov. Doteraz sa tak stalo zakaždým, keď sa v Antarktíde odlomil veľký kus ľadovca. 

Antarktída vydá svoje tajomstvo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Región, ktorý ľadovec prekrýval, bol pred vonkajšími vplyvmi chránený zhruba 120-tisíc rokov. Ak budú druhy, ktoré zvyčajne nemôžu žiť v takýchto krutých podmienkach, vystavené slnečnému žiareniu, stane sa táto oblasť obývateľnejšou. 

Antarktída vydá svoje tajomstvo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Okrem toho ak sú druhy, ktoré za normálnych okolností nemôžu žiť v takýchto krutých podmienkach, vystavené slnečnému žiareniu, táto oblasť sa stane obývateľnejšou, podotýka Nature News. Pri slnečnom svetle sa totiž rodí planktón a keď zahynie, jeho živiny sa usádzajú na morskom dne, čo zas dáva potravu iným vodným živočíchom. "Nedokážem si predstaviť dramatickejšiu premenu životných podmienok v akomkoľvek ekosystéme na Zemi," zhodnotil odlomenie ľadovoca Julian Gutt, námorný ekológ z Inštitútu Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum.

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaEkosystémLarsen c
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu