Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladík po dovolenke v Egypte dostal astronomický účet za telefón: Kvôli banálnej CHYBE

S priateľkou Janou, ktorá pochádza zo Slovinska Zobraziť galériu (3)
S priateľkou Janou, ktorá pochádza zo Slovinska (Zdroj: Facebook)

TAUNTON - Posledný účet za telefón vyrazil mladému Angličanovi dych. Bol totiž výrazne vyšší, než očakával. Doplatil na banálnu chybu, ktorej sa určite dopúšťa mnoho iných ľudí. Na dovolenke si myslel, že je napojený na hotelovú wifi, ale čerpal pritom svoje roamingové dáta. Nespokojný zákazník útočí na svojho operátora a pýta sa ho, prečo nebol upozornený na toto nadlimitné prečerpávanie.

Surfovať po internete síce môže zahnať dlhú chvíľu, no nikdy pri tom nezabúdajte na nastavenie čerpania dát vo svojom mobile. Na svoju nepozornosť takto doplatil dvadsaťtriročný Aaron Coles, keď si prečerpal roamingové dáta. Po návrate z desaťdňovej dovolenky, ktorú strávil so svojou snúbenicou a jej rodinou v Egypte, zostal pri pohľade na telefónny účet poriadne zaskočený. Spoločnosť British Telecom mu poslala faktúru na 2682 libier. Mladík je z prístupu mobilného operátora sklamaný. Tvrdí, že pri tak vysokej spotrebe dát ho mohli aspoň upozorniť. Už bol nútený požičať si peniaze, aby mohol účet zaplatiť.

Mladík po dovolenke v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

"Hneď, ako som prišiel do práce, dobehla za mnou účtovníčka. Pýtala sa ma, prečo mám taký vysoký účet," hovorí Aaron. V Egypte vraj vybavoval veľa pracovných emailov a vôbec mu nenapadlo, že míňa pri tom mobilné dáta. Celý čas bol presvedčený o tom, že využíva hotelovú wifi. Od operátora vraj dostal iba jednu sms, v ktorej mu oznámili, že bude platiť 600 libier. "Potom mi už neposielali nič a zrazu prišla takáto faktúra," hnevá sa. Postup British Telecom vníma ako riadnu podpásovku. "Museli vidieť, že som ďaleko za limitom a neupozornili ma. Hnusne to využili, len aby zarobili."

Coles si vraj uvedomuje, že to bola jeho chyba a mal si skontrolovať nastavenia v telefóne. Na druhej strane cíti zo strany svojho operátora krivdu a rieši, od koho si požičia peniaze. Spoločnosť British Telecom medzičasom vydala vyhlásenie, v ktorom je uvedené niečo úplne iné, ako tvrdí ich nespokojný zákazník. "Poslali sme mu sms správu s upozornením, že mimo Európskej Únie zaplatí za 1MB až 4 libry. Tiež sme sa pokúšali spojiť sa s jeho zamestnávateľom, ale to sa nám nepodarilo. Jediné, čo môžeme zákazníkovi ponúknuť, je zníženie poplatku o 50 percent," povedal hovorca.

Mladík po dovolenke v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Po zverejnení tohto prípadu sa na internete objavilo mnoho upozornení a návodov, ako sa podobnej situácii vyhnúť. Od júna tohto roku môžete používať vaše dáta v akejkoľvek krajine EÚ bez extra poplatkov. Ale nie vtedy, ak cestujete mimo EÚ.

Zopár užitočných rád: 

  • Vypnite si data roaming. Váš telefón sa nenapojí na internet v zahraničí, ak nie ste priamo napojení na wifi.
  • Vypnite si lokálne servisy a notifikácie. Niektoré z nich stále využívajú dáta na to, aby mohli stiahnuť nové informácie. O tom, či ich máte vypnuté, sa uistite najmä v zahraničí.
  • Kúpte si sim kartu v zahraničí. Ak idete na dlhší čas, oplatí sa do nej investovať.
  • Používajte free wifi, ale vždy si preverte, či ide o bezpečný servis.
  • Ak chcete pozerať filmy alebo počúvať hudbu, všetko si stiahnite radšej ešte pred odchodom.
Viac o téme: DovolenkaTelefónny účetWifiMobilné dáta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu