Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bojnice: Takto žil pračlovek

Takto to vyzeralo pred jaskyňou kedysi. Zobraziť galériu (5)
Takto to vyzeralo pred jaskyňou kedysi. (Zdroj: Nový Čas)

BOJNICE - Unikátne nálezisko v Bojniciach! Malá jaskynka, kde žil pračlovek, je pod námestím. Historici ju označujú za najvzácnejšie nálezisko neandertálskeho človeka na Slovensku! Našli sa v nej praveké nástroje aj kosti mamuta.

„Najvzácnejší bol nález kamenných nástrojov, pazúrikov a mamutích kostí,“ povedal prevádzkar objektu Emil Medera. Podľa neho je raritou, že 8 metrov veľká jaskyňa sa nachádza pod hlavným bojnickým námestím. „Nad ňou stojí kostol, a aj keď je na mimoriadne frekventovanom mieste, vyzerá to tu, akoby tu zastal čas,“ povedal E. Medera.

Jaskyňu objavili ešte v 20. rokoch minulého storočia, no sprístupnili ju teraz. Aby bola zaujímavejšia, posadili pred ňu figúry praľudí. Okolo jaskyne sú kosti a maketa mamutej hlavy. „Predmety, ktoré sa našli v jaskyni, tu nemáme, ale chceme ich od archeológov získať naspäť, aby sme ich mohli vystavovať,“ povedal E. Medera. Do múzea praveku chce prilákať aj školákov. „Deťom ukážeme a vysvetlíme, ako pračlovek žil,“ dodal Medera.

Jaskyňa je prístupná denne od 12. do 18. hod. V auguste v nej chcú robiť aj nočné prehliadky.

Otváracie hodiny

16. jún - 31. august: denne
12.00 hod. - 18.00 hod.
1. september - 31. október: sobota, nedeľa, štátny sviatok
13.00 hod. - 16.00 hod.
1. november - 31. marec
zatvorené


Skvelý život neandertálca


Neandertálci mali kedysi v Bojniciach ideálne podmienky na život. Pračlovek sa usídlil v jaskyni pod travertínovým previsom, ktorý je tvorený teplými minerálnymi vodami. „Mali tu liečivé vody, mohli sa z nich napiť, zrejme si nimi liečili aj rany. Navyše ich previs skaly chránil pred vetrom a dažďom, celý deň im sem svietilo slnko, takže mali teplo a aj dobrý výhľad na mamuty, ktoré sa prišli napiť vody,“ dodal E. Medera.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu