Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najhoršia jadrová havária svojej doby v Európe: Vláda kašľala na evakuáciu, smrť 200 ľudí

Windscale Zobraziť galériu (2)
Windscale (Zdroj: YouTube)

SELLAFIED/PRAHA - Pred 60 rokmi, 10. októbra 1957, vypukol požiar grafitového reaktora v jadrovom komplexe Windscale (dnes Sellafield), ktorý vyrábal plutónium pre vojenský jadrový program Veľkej Británie. Do vzduchu vtedy uniklo značné množstvo rádioaktivity a v dôsledku nehody, ktorá bola vo svojej dobe najhoršou jadrovou katastrofou, podľahlo rakovine podľa odhadov vyše 200 osôb.

Černobyľ 2: Odborníci varujú, na Ukrajine sa schyľuje k obrovskej chemickej havárii

Hlavné britské jadrové stredisko v Sellafielde, ktoré sa nachádza na severozápade Anglicka, zahŕňa niekoľko tovární na prepracovanie jadrového paliva, už odstavenú jadrovú elektráreň a niekoľko reaktorov a tovární civilného i vojenského zamerania. Havárii predchádzalo takzvané zapálenie grafitových blokov na účely samovoľného uvoľnenia potrebnej energie.

Vinou nepozornosti obsluhy a zlyhania niekoľkých termočlánkov bola prekročená taviaca teplota grafitového moderátora, čo spôsobilo požiar. Do okolia elektrárne vtedy uniklo značné množstvo rádioaktívnych látok, ale vláda nenariadila evakuáciu a jediným nariadením bol zákaz konzumácie mlieka.

Uvoľnené rádioaktívne materiály sa rozšírili po Veľkej Británii, Belgicku, Nemecku a čiastočne Nórsku a podľa niektorých neoficiálnych odhadov si havária vyžiadala okolo dvoch stoviek obetí, príčinou úmrtia bola väčšinou rakovina štítnej žľazy.

Havária vo Windscale bola vtedy najhoršou jadrovou katastrofou a je zaradená na piaty stupeň sedembodovej Medzinárodnej stupnice jadrových a rádiologických udalostí (INES), ktorý stanovuje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Na najhorší, siedmy stupeň, MAAE zaradila katastrofu v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ v roku 1986 a haváriu v japonskej Fukušime v roku 2011.

Na šiestom stupni figuruje havária v ruskom Kyštyme v roku 1957, ktorú ale sovietske úrady priznali až v roku 1989. Na piatom stupni je spoločne s Windscale zaradená katastrofa v americkom Three Mile Island z roku 1979.

Viac o téme: HaváriaVeľká BritániaJadrová katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu