Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové zistenia ohľadom marihuany: Fajčiari trávy, pozor, zvyšuje riziko úmrtia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Fajčenie marihuany má veľa priaznivcov aj odporcov. Tábor druhých menovaných sa pravdepodobne ešte rozrastie, pretože sa ukázalo, že "tráva" výrazne škodí zdraviu. Konope zvyšuje krvný tlak, a to dosť výrazne. Konzumácia tejto látky tak až niekoľkonásobne zosilňuje riziko úmrtia spôsobeného vysokým krvným tlakom, píše talianský denník La Repubblica.

Vedci z Georgijskej štátnej univerzity v Atlante v Spojených štátoch analyzovali štúdie Prieskumu národného zdravia a výživy (NHANES), ktorý vyhodnocuje zdravotný stav a výživu dospelých aj detí. Experti venovali pozornosť najmä analýze tejto možnej súvislosti na jedincoch starších ako dvadsať rokov, ktorí bývajú najčastejšie konzumentmi marihuany.

Nové zistenia ohľadom marihuany:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskum ukázal, že ten, kto konzumuje marihuanu, sa vystavuje trikrát väčšiemu nebezpečenstvu úmrtia spôsobeného hypertenziou ako ten, kto drogu neužíva. A ak konzument marihuany vo svojom zlozvyku pokračuje, riziko každým rokom rastie, hovorí autorka štúdie Barbara Yankeyová. Marihuana zrejme má negatívne účinky vo väčšej miere aj na kardiovaskulárny systém.

"Je známe, že sa v nemocniciach stretávame s infarktom v dôsledku konzumácie marihuany. To znamená, že užívanie tejto drogy môže mať ešte závažnejšie dopady na kardiovaskulárny systém, ako je tomu pri fajčení cigariet. Avšak počet fajčiarov v našej štúdii bol malý a bude potrebné vykonať ďalšie analýzy na širšej vzorke," uváza Yankeyová.

Vedci porovnávali údaje NHANES s tými, ktoré sa vzťahovali na príčiny úmrtia v roku 2011, ktoré malo k dispozícii Národné stredisko pre zdravotnú štatistiku, aby zistili vzťah medzi konzumáciou kanabinoidnej látky a rizikom úmrtia spôsobených srdcovým zlyhaním. Všetkých 1213 osôb bolo rozdelených do niekoľko skupín: 34 percent tvorili nefajčiari, 21 percent len konzumenti marihuany, štyri percentá osôb len fajčila cigarety, 20 percent tvorili fajčiari cigariet užívajúci marihuanu, 16 percent konzumenti marihuany a bývalí fajčiari a päť percent len bývalí fajčiari cigaret.

Zdá sa, že táto rastlina s početnými účinkami, zvášť analgetickými, kedy mierni bolesť vyvolanú niektorými chorobami, nie je pre naše zdravie tak prospešná. Jednou z hlavných aktívnych látok marihuany je THC (tetrahydrocannabinol), ktorý pôsobí tak, že aktivuje dva typy receptorov prítomných v našich bunkách: kanabinoidný receptor CB1, ktorý nachádzame v mozgu, v srdci, v pečeni a v cievach, a receptor typu CB2, ktorý je prítomný najmä v bunkách imunitného systému. Aktivácia týchto receptorov zrejme v prvom prípade vediet k aterogenným účinkom, ktoré prispievajú k ateroskleróze, v druhom prípade má antiaterogínne účinky.

Nové zistenia ohľadom marihuany:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Okrem týchto účinkov, ktoré preukázal výskum, je marihuana známa svojím škodlivým vplyvom na kardiovaskulárny systém. "Konzumácia marihuany má bezpečne akútny účinok na kardiovaskulárny systém, ktorý so sebou prináša ako zvyšovanie arteriálneho tlaku, tak aj zrýchľovanie srdcového tepu (tachykardia) v dôsledku aktivácie sympatického nervového systému," uvádza riaditeľ kardiovaskulárneho oddelenia milánskej nemocnice Humanitas Gianluigi Condorelli.

"Keď už niekto trpí nejakou kardiovaskulárnou chorobou, je vystavený vysokému riziku infarktu: je totiž preukázané, že do hodiny po konzumacii psychoaktívnej látky vzrastá až štvornásobne riziko infarktu myokardu. Najťažšie je určiť chronické účinky konzumácie marihuany v strednej a vzdialenej budúcnosti. To preto, že sú často zastierané inými okolnosťami, ako je nezdravý životný štýl či nadmerné pitie alkoholu a užívanie iných látok, ktoré sťažujú definíciu špecifickej úlohy kanabinoidov (marihuany a hašišu) v súvislosti s inými rizikovými faktormi," dodává Condorelli.

Viac o téme: MarihuanaHypertenzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu