Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Archeológovia odhalili DÔKAZ o tom, ako Egypťania postavili pyramídu v Gíze

Pyramída v egyptskej Gíze Zobraziť galériu (3)
Pyramída v egyptskej Gíze (Zdroj: thinkstock.com)

KÁHIRA - Odborníci sa už storočia snažia prísť na to, ako boli postavené pyramídy. Toto tajomstvo sa podľa všetkého konečne podarilo odhaliť, a to vďaka nákresu na starobylom papyruse. Ten dokazuje, že tisíce robotníkov prepravili vápenec pozdĺž rieky Níl v drevených člnoch postavených z dosiek a lán.

Archeológovia až doteraz nenašli spoločnú reč v tom, ako bolo na miesto stavby pyramíd do egyptskej Gízy prepravené také obrovské množstvo horniny. Zdá sa, že nový dôkaz v podobe kresby na papyruse im pomôže odhaliť toto tajomstvo a zjednotiť sa v názoroch. Na starobylom zvitku sú znázornení robotníci, ktorí vápenec prevážajú systémom kanálov na lodiach a ich prístav bol vzdialený iba pár metrov od miesta, kde v súčasnosti stojí Cheopsova pyramída.

VIDEO Archeológovia odhalili DÔKAZ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Archeológovia konečne objavili TO, o čom len roky tušili: FOTO úžasného nálezu v Egypte

Pod najnovšiu teóriu sa podpísal archeológ Mark Lehner a jeho tím. Ten odhalil dôkaz o vodnej ceste pod náhornou plošinou. Podľa nákresu na papyruse je zrejmé, že 2,5 ton vážiace bloky vápenca boli prepravované cez systém špeciálne navrhnutých kanálov na drevených lodiach a robotníci ho týmto spôsobom prepravili až 170 000 ton. Papyrusový zvitok je jediný záznam z prvej ruky o tom, ako bola postavená prvá pyramída v Gíze, ktorá je dnes súčasťou Káhiry. Autorom nákresu je dozorca Merer.

VIDEO Archeológovia odhalili DÔKAZ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/The Kepler Telescope Channel)

Projekt stavby pyramídy musel byť metodicky plánovaný od ťažby správneho druhu kameňa až po jeho veľkosť a prepravu v pravý čas. Kameň použitý na ich stavbu pochádza z rôznych lomov. Ide o vápencové lomy na náhornej plošine v Gíze, ale aj v Ture, kde bol ťažený biely vápenec a od staveniska bol tento lom vzdialený 13 kilometrov. Stavitelia na stavbu použili žulu z Asuanu. Toto miesto sa nachádza neuveriteľných 858 kilometrov od Káhiry. "Vykreslili sme sústavu kanálov, o ktorej si myslíme, že bola pre dodanie horniny na stavenisko Cheopsovej pyramídy rozhodujúca," vysvetlil Lehner. 

Viac o téme: PyramídaEgyptTajomstvoGíza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu