Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PREDPOVEĎ, z ktorej zamrazí: Matematik vypočítal, kedy príde k zničeniu ľudského druhu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MASSACHUSETTS - „Každá hra má svoj koniec, aj tá na našej planéte,“ varujú vedci pred apokalypsou. Tá by podľa nich mala nastať už po roku 2100. Dôvodom je množstvo uhlíka, ktoré sa valí do oceánov v dôsledku priemyselnej činnosti a môže viesť k zničeniu ľudského druhu. Najbližšiu katastrofu prirovnávajú experti ku kataklyzme, ktorá vyhubila dinosaurov.

Posledný scenár ohľadom existencie a trvania ľudskej civilizácie, ktorý vytvorili vedci z Massachusettského technologického ústavu, nevyznieva vôbec optimisticky. Podľa najnovších odhadov by totiž ľudstvo nemalo prekročiť prah roku 2100, čiže k zničeniu civilizácie by malo dôjsť zhruba o 82 rokov.

"Znepokojenie je na mieste najmä kvôli globálnemu otepľovaniu," vyjadril sa geofyzik Daniel Rothman. Obáva sa, že do konca storočia vnikne do oceánov také množstvo uhlíka, až dôjde k zničeniu ľudského druhu. Za posledných 540 miliónov rokov naša planéta dokázala odolať viacerým katastrofám. "Jedna z týchto katastrof síce vyhubila dinosaury, ale to najhoršie sa odohralo pred 252 miliónmi rokov. Vtedy vyhynulo viac ako 95 percent morského života, keď sa moria náhle stali kyslými," pokračuje. 

PREDPOVEĎ, z ktorej zamrazí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rothman prišiel s jednoduchým matematickým vzorcom, ktorý predpovedá, že oceány čoskoro zadržia toľko uhlíka, až to spôsobí masové vymieranie. Od 19. storočia sa emisie uhlíka rozvojom priemyslu neustále zvyšovali, akoby nikto nerátal s tým, že môžu spôsobiť katastrofu. Od priemyselnej revolúcie sa vyprodukovalo približne 1 540 miliárd ton CO2. Polovica z tohto množstva zostala v atmosfére, čo zapríčinilo nárast morských hladín najmenej o desaťnásobok. Väčšina druhej polovice sa rozpustila v oceánoch a postupne spôsobuje ich okyslenie. "V minulosti bolo podobné zahriatie spojené s masovým zánikom. Lenže to ešte nemusí znamenať,  že rozsah katastrofy bude taký veľký, že priebehu jedného dňa zničí civilizáciu," vysvetľuje vedec. 

PREDPOVEĎ, z ktorej zamrazí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Únosná miera uhlíka by v tomto prípade bola približne 310 megaton. Lenže svojím výpočtom sa dopracoval výsledku, že v oceánoch sa ho bude do roku 2100 nachádzať až  500 megaton, čiže ďaleko za prahom katastrofy. Zároveň vyjadril názor, že po prekyslení a zahriatí oceánov síce dôjde k apokalypse, ale svet sa zároveň dostane do tzv. "neznámeho územia". 

Viac o téme: KatastrofaGlobálne otepľovanieApokalypsaUhlíkZahrievanie planéty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu