Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najlepšie LIEKY na opicu: Čo robiť a zjesť, aby ste sa rýchlo zotavili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Doniesť si domov z večierka poriadnu opicu nie je nič zložité. Dopracovať k nej sa každý môže raz dva. Problém nastáva nasledujúce ráno, kedy nám na rozjarenú zábavu zostáva iba hmlistá, zato bolestivá spomienka. Ak však dodržíte tieto rady odborníkov, zvládnete vašu opicu oveľa ľahšie.

Poznajú to mnohí. Večierok alebo oslava boli síce super, zato následky až také príjemné nie sú. Hlava ako balón, závrat, žalúdok ako na vode a k tomu bezvládne nohy. Toto všetko sprevádza opicu, ktorá vás môže odrovnať na celý ďalší deň. Všetko môžete zmierniť, ak sa budete radiť radami odborníkov.

Rusi poznajú recepty na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mnohí si ani neuvedomujú, že pitím alkoholu spúšťajú v tele zložitý chemický proces, ktorý doslova rozbíja trávenie. Prijímaním alkoholu dodávame do tela acetaldehyd. Ten je medziproduktom metabolizovania alkoholu (etanolu) a dráždi pečeň. Jeho nepríjemný prejav prichádza až vtedy, keď z nás alkohol začne pomaly vyprchávať. Navyše, jeho neprimeraná konzumácia zvyšuje produkciu kyseliny v žalúdku, čo môže dráždiť žalúdočné obloženie a spôsobiť oneskorenie vyprázdňovania žalúdka. Častým následkom je preto aj zvracanie. Všetkému sa samozrejme dokážeme vyhnúť, ak konzumujeme alkohol s mierou. Lenže nie vždy to správne odhadneme. Nasledujúce rady by vám mohli pomôcť, ako si poradiť s prejavmi opice. 

1. Pite veľa tekutín

Je to síce už asi otrepaný, zato naozaj overený recept. Voda vám totiž vyplaví z tela toxíny a zbaví vás zostatkového alkoholu. Spestriť pitný režim si môžete aj izotonickým nápojom alebo zázvorovým čajom, ale vždy radšej uprednostnite čistú vodu. Pokiaľ vám chutí  čaj, dajte si do neho iba trochu medu a citrón. To pomôže znormalizovať hladinu cukru v krvi.  

nezabúdajte na pitný režim!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2. Skúste veľa spať, aj keď sa cítite byť "rozbitý"

V spánku vaše telo regeneruje. Nezabúdajte, že pokiaľ ste to s alkoholom naozaj prehnali, budete sa dávať dohromady celý ďalší deň. Ak ste mali niečo naplánované, radšej to zrušte. Ušetríte si tak ďalšie problémy.

Najlepšie LIEKY na opicu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Po zobudení sa aspoň trošku hýbte

Samozrejme, že v tomto prípade sa nedá hovoriť o cvičení, prípadne dlhej chôdzi. Ale už naťahovanie svalstva a pohyb po byte či dome môže urýchliť proces odplavenia alkoholu z vášho tela.

4. Skúste zjesť aspoň polievku 

Ideálny je zeleninový alebo mäsový vývar. Upokojí vám žalúdok, telu dodá potrebný cukor a chýbajúce minerály.

Najlepšie LIEKY na opicu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. Ak vám chutia vajíčka, môžete si ich dať

Lepšie sú uvarené, ako pražené. Vajíčka totiž obnovujú aminokyseliny.

6. Zjedzte banány.

Obsahujú veľa draslíka a zadržiavajú v tele vodu. 

Viac o téme: AlkoholOpica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu