Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pád zo schodov na dovolenke zmenil žene (29) navždy život: Stal sa z nej niekto úplne iný

Zalehka Price-Daviesová Zobraziť galériu (4)
Zalehka Price-Daviesová (Zdroj: FB/Zalehka Price-Davies)

WALES - Zalehka Price-Daviesová (29) z Cardiffu sa pred dvomi rokmi radovala z romantického víkendu, ktorý trávila v Dubline. Stačil však jeden pád zo schodov v kaviarni, keď išla na raňajky a jej život sa obrátil hore nohami. O štyri dni sa prebudila v nemocnici a nedokázala chodiť, hovoriť ani cítiť emócie. Do dnešného dňa sa vyrovnáva s tým, že sa z nej dôsledku krvácania do mozgu stala úplné iná osoba.

Scott (31) šetril na dovolenku na Kube celý rok: FOTO Hnus v 5* hoteli, najhorší scenár naplnený

"V jednej minúte som sa necítila dobre a hľadala toaletu, v ďalšej som bola v nemocničnej posteli na veľmi zvláštnom mieste. Lekári ma požiadali, aby som ukázala na dvere, na hlavu alebo na lakeť. Nevedela som pochopiť, čo hovoria. Nemohla som hovoriť, takže mi podali bielu tabuľku, nerozumela som na čo. Spomínam si na plač, pretože som nevedela, čo sa deje," povedala Zalehka pre Wales Online.

Pád zo schodov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zalehka Price-Davies)

Pri páde z deviatich schodov si mladá žena zlomila lebku a utrpela krvácanie do mozgu. Nevedela chodiť, hovoriť, čítať ani písať. Osem dní strávila v Írsku a potom ju letecky prepravili domov. Ďalšie tri mesiace sa liečila v nemocniciach vo Walese. Trpela výpadkami pamäte a záchvatmi, konštantnými bolesťami hlavy a chronickou únavou, stratila zrak na jednom oku a potrebovala palicu, aby mohla chodiť. Okrem toho došlo k poškodeniu aj tej časti mozgu, ktorá je zodpovedná za ovládanie emócií a osobnosť.

Pre Zalehku, ktorá predtým pracovala v kaderníckom salóne, to znamenalo úplnú zmenu charakteru. Kedysi bývala veľmi spoločenská, teraz nedokáže cítiť vzrušenie, ani sa pre niečo nadchnúť. "Zostávam ticho stáť v miestnosti plnej ľudí a žiadam priateľov, aby ma predstavili. Som si vedomá svojho koktania (v dôsledku nehody). Mávam výbuchy a zmeny nálad," hovorí Zalehka.

Pád zo schodov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zalehka Price-Davies)

Veci sa začali meniť až minulé leto, keď prišla do kontaktu s charitatívnou organizáciou, ktorá pomáha zlepšovať život ľuďom po poranení mozgu. Teraz  chodieva na rečové terapie aj fyzioterapiu. V centre podľa jej slov stretla úžasných ľudí, ktorí si prešli tým istým ako ona.

Pád zo schodov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Zalehka Price-Davies)

Zalehka píše aj blog, kde sa zaoberá práve otázkami súvisiacimi s poranením mozgu a dostáva správy od ľudí z celého sveta, ktorým pomáha pochopiť niektoré špecifiká tohto stavu.

Viac o téme: OsobnosťMozogZmenaPoranenieKrvácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu