Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nové varovanie vedcov pred supervulkánom v Európe: Hrozba erupcie, stáva sa nebezpečnejším

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

NEAPOL - V máji tohto roka experti z Observatória Vesuvius a londýnskej University College varovali, že jedna z talianskych sopiek je v "kritickom štádiu" a že hrozí jej zničujúca erupcia. Ich kolegovia z univerzity v Aberdeene teraz potvrdili, že mali pravdu. Našli priamy dôkaz o "horúcej zóne" a tvrdia, že je nepochybné, že vulkán sa stáva nebezpečnejším.

Vulkanická kaldera Campi Flegrei, alias Flegrejské polia, nevybuchla od roku 1538, ale v 80-tych rokoch minulého storočia vyvolala v oblasti niekoľko menších zemetrasení. Hlavný autor štúdie Luca de Siena uviedol, že sa im podarilo objaviť, kde sa magma nachádza. Je pod mestom Pozzuoli, no s vysokou pravdepodobnosťou existuje vo väčšej hĺbke ešte ďalšia, širšia komora.

Nové varovanie vedcov pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

De Siena vysvetlil, že počas posledných 30 rokov sa správanie sopky zmenilo, všetko sa stáva horúcejším kvôli tekutinám prúdiacim do kaldery. Čokoľvek, čo v 80. rokoch minulého storočia spôsobilo aktivitu sopky, sa posunulo niekam inam, takže nebezpečenstvo nehrozí len na tom istom mieste, ale mohlo by byť oveľa bližšie k Neapolu, ktorý je husto obývaný.

Nové varovanie vedcov pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Rozsah možnej erupcie nedokážu vedci predvídať, ale podľa nich sa vulkán stáva stále nebezpečnejším. To už pred niekoľkými mesiacmi tvrdili aj experti z Observatória Vesuvius a londýnskej University College. "Skúmali sme, ako pod Campi Flegrei praská a hýbe sa zem. Tento pohyb naznačuje, že kaldera sa dostáva do kritického štádia, kedy ďalšia jej aktivita môže vyústiť do možnosti erupcie," vysvetlil vtedy pre časopis Nature jeden z odborníkov.

V rokoch 1970 a 1983 viedla aktivita sopky k evakuácii desaťtisícov ľudí z Pozzuoli. Kaldera pritom pokrýva až 100 km štvorcových a zasahuje po predmestia Neapola. Výskumníci predpovedajú, že erupcia by dnes ovplyvnila 360 000 ľudí žijúcich v okolí kaldery a milión Neapolčanov.

Nové varovanie vedcov pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Profesor Giuseppe De Natale, ktorý tiež pracoval na štúdii, uviedol, že väčšina škôd v predchádzajúcich prípadoch bola spôsobená seizmickými otrasmi. "Naše zistenia ukazujú, že musíme byť pripravení na väčšie množstvo miestnej seizmicity a že musíme prispôsobiť naše prípravy na ďalšiu núdzovú situáciu, bez ohľadu na to, či dôjde k erupcii alebo nie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu