Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Celý život sa snažil vymaniť z tieňa otca, ktorý pomáhal Hitlerovi: Zomrel syn Alberta Speera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

FRANKFURT - Vo veku 83 rokov v piatok vo Frankfurte zomrel jeden z popredných nemeckých architektov Albert Speer Jr., ktorý presadzoval energeticky efektívnu a ekologickú výstavbu. Ako pripomína agentúra DPA, na verejnosti aj v médiách sa Speer všemožne usiloval o to, aby nebol spájaný so svojím rovnomenným otcom, dvorným architektom nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Svoju architektonickú kanceláriu založil Albert Speer mladší v roku 1964. Patril vtedy medzi jedného z mála staviteľov, ktorí pri plánovaní mestskej výstavby spolupracovali so sociológmi. Firma sídliaca vo Frankfurte nad Mohanom sa podieľala na svetovej výstave Expo 2000 v Hannoveri či na stavbe nového sídla Európskej centrálnej banky (ECB).

Speer mladší tiež pracoval ako poradca alžírskej vlády a pracoval na projektoch v Saudskej Arábii. Spoločnosť Albert Speer und Partner v súčasnosti zamestnáva asi 200 ľudí na celom svete.

Albert Speer mladší sa narodil ako najstaršie zo šiestich detí v roku 1934 v Berlíne do rodiny, kde profesia architekta mala dlhoročnú tradíciu. Jeho otec pôsobil najskôr ako Hitlerov dvorný architekt, od roku 1942 potom vďaka svojim manažérskym schopnostiam ako minister zbrojnej výroby.

Počas Norimberského súdneho procesu bol odsúdený na dvadsať rokov väzenia. Zomrel v roku 1981.

Viac o téme: Albert Speer mladší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu