Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Nezvyčajnej choroby, dievčatko vyzerá ako morská panna so šupinami

Maryam Bibiová Zobraziť galériu (3)
Maryam Bibiová (Zdroj: profimedia.sk)

BIRMINGHAM - Dieťa trpí naozaj zriedkavým ochorením kože, ktorá kvôli nemu vyzerá ako hadia. Jeho vlastná matka ho nazvala morskou pannou - dievčatku sa koža neustále odlupuje a je extrémne suchá.

Najnešťastnejší muž na svete: Ľudia veria, že mladíka (26) preklial duch diabla

Maryam Bibiová z Birminghamu má ichtyózu, ktorá spôsobuje, že sa jej koža tvorí až desaťkrát rýchlejšie ako bežným ľuďom, čiže je extrémne suchá a šupinatá. Jej rodičia Maira Bibiová (21) a Azmat Khan (25) svoju dcéru musia až štyrikrát denne krémovať, aby nedošlo k popraskaniu jej kože.

Ani to však nepomáha - Maira sa každý deň stretáva s rôznymi pohľadmi neznámych ľudí  a spočiatku jej to bolo nepríjemné, ale časom sa so zdravotným stavom svojej dcéry vyrovnala. „Myslím si, že moja dcéra vyzerá ako morská panna - akoby mala po celom tele rybie šupiny. Moja láska k nej sa však nikdy nezmení - aj keď nevyzerá ako my ostatní, ľúbila som ju už od narodenia. Rada si predstavujem, že je naozajstnou morskou pannou. Jej koža mi pripomína rybie šupiny ale aj napriek tomu si myslím, že je krásna,“ citoval matku MailOnline.

FOTO Nezvyčajnej choroby, dievčatko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Každé ráno musí Maryam kúpať asi hodinu, aby sa jej koža trochu zmäkčila. Potom jej pokožku asi štyrikrát denne hydratujú, aby zabránili jej popraskaniu. „Posteľná bielizeň sa ničí od tých všetkých krémov, takže stále musíme kupovať nové. A keďže ju natierame aj vazelínou, každý deň musíme prať veľa oblečenia,“ vysvetlila matka.

Najťažšie však bolo pre Mairu sa vyrovnať s cudzími ľuďmi, ktorí na jej dcéru každý deň zízajú: „Väčšina si myslela, že má ekzém a mali rôzne pripomienky, bola som radšej, ak som stretla niekoho, kto sa radšej pýtal na dcérin stav.“ Koža sa malému dievčatku neustále odlupuje a tmavne, po čase dorastie.

FOTO Nezvyčajnej choroby, dievčatko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Keď ju pani Bibiová prvýkrát zbadala od pôrodu, nevyzerala ako normálne dieťa - bola červená a leskla sa ako plastová bábika. „Lekári mi povedali, že ichtyóza je genetické kožné ochorenie, kvôli ktorému má suchú a šupinatú pokožku,“ dodala. Po narodení ich pustili domov až po dvoch týždňoch, pričom lekári Maire vysvetlili, že dcére musí dávať očné kvapky a neustále jej pokožku hydratovať. „Chcem, aby mala moja dcéra pohodlný a bezstarostný život, preto som ochotná pre ňu robiť naozaj čokoľvek,“ povedala Maira.

Viac o téme: KožaOchorenieMorská pannaŠupinyIchtyózaMaryam bibiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu