Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO, ktoré nepozerajte najedení: Lekári len krútia hlavou nad tým, čo našli v pacientke

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

RAJAWADI - Nechutný nález vyoperovali chirurgovia z tráviaceho traktu mladej, dvadsaťročnej ženy v nemocnici Municipal General Hospital v Rajawadi v Indii. Pacientka vážila pred operáciou iba tridsať kilogramov, trpela žalúdočnými problémami a zvracala. Príčinu jej komplikácii odhalilo CT vyšetrenie. Žalúdok, dvanástnik a tenké črevo mladej pacientky boli zaplnené vlasmi, ktoré jedla kvôli neurotickej poruche. Vo svojom tele ich mala takmer jeden kilogram.

Chorvát (45) si dal urobiť nový nos: FOTO Po operácii prišla strašná bolesť v rozkroku

Tím chirurgov vyoperoval z tela dvadsaťročnej Indky trpiacej na Rapunzelov syndróm, masívny vlasový útvar. Mladá žena vážila iba tridsať kilogramov, sťažovala sa na bolesti žalúdka a často zvracala. CT vyšetrenie odhalilo príčinu.

FOTO, ktoré nepozerajte najedení:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

„Už pri prvom vyšetrení som pri stláčaní jej brucha narazil na niečo tvrdé. Všetko vysvetlilo CT vyšetrenie,“ povedal lekár Bharat Kamath z nemocnice v Rajawadi pre miestne médiá. V tráviacom trakte lekári našli obrovskú vlasovú guľu a pacientku museli okamžite operovať. Ubitý masívny vlasový zlepenec, ktorý vyoperovali z tela pacientky vážil 750 g.

Nález zo žalúdka bol 25 cm dlhý a 12 cm široký a postupne sa v tvare čreva tiahol až do dĺžky takmer jedného metra. „Vlasy nie sú v ľudskom tele absorbovateľné. Postupne sa hromadia v tráviacom trakte, ten sa stáva nefunkčný a hrozí prasknutie čriev,“ vysvetľuje lekár. "Už sme sa stretli s prípadmi, kedy nebol nález až taký veľký a odstránili sme ho endoskopiou,“ dodáva.  

FOTO, ktoré nepozerajte najedení:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prípad mladej ženy nie je ojedinelý. Rapunzelov syndróm je pomerne častý a prejavuje sa najmä u neurotických detí a mladých ľudí. Pacienti s touto poruchou nejedia iba vlastné vlasy, ale aj vlasy z bábiky alebo chlpy z kefy. Mladá Indka v tomto prípade trpela aj trichotillomániou, čiže trhala si a jedla iba svoje vlasy. 

Viac o téme: OperáciaŽalúdokPacientkaVlasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu