Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ak sa v lete TAKTO stravujete, robíte chybu: Expertka radí, ako jesť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Zeleninové hranolky, smoothies, zmrzlina v záhrade vášho domu sa po zjedení melóna a dvoch marhúľ cítite tak zdravo na tele aj duši, ako ste sa predtým necítili. Ale pozor! Konzumácia veľa ovocia nemusí byť práve najlepší nápad. Rovnako ako mandle a olivy, ktoré nahradili naše obľúbené zemiakové lupienky, píše francúzsky denník Le Figaro.

V lete a na jeseň na nás číhajú falošní priatelia. Na prvom mieste to sú zeleninové čipsy. Akonáhle ste ich raz ochutnali, neprestávate vychvaľovať ich nutričné prednosti pred každým, kto sa odváži siahnuť po zemiakových lupienkoch. Skutočnosť je ale úplne iná. 

"Zeleninové čipsy sú energetická bomba. Dehydratáciou sa zelenina zbaví všetkej vody a zostanú len sacharidy, teda cukor a tuky, ktoré v nich zanechá olej, v ktorom boli pražené," upozorňuje nutričná poradkyňa Florence Waxinová. A výsledok? Vaše čipsy z červenej repy sa už vôbec nepodobajú pôvodnej zelenine a sú len nezanedbateľným zdrojom kalórií. Sto gramov zeleniny obsahuje zhruba 20 až 30 kalórií, zatiaľ čo sto gramov zeleninových čipsov má až 430 kalórií. 

Ak sa v lete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ovocie je v lete a na jeseň naším obľúbeným spojencom. Keď sa objavia čerešne, doprajeme si ich. Ovocie je síce zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálov, ale taktiež zdrojom jednoduchých cukrov. "Obsahuje okolo 15 až 25 percent cukrov, preto ho nemôžeme jesť toľko, koľko by sme možno chceli, inak telo cukry ukladá. Dávajte teda prednosť ovociu, ktoré nie je príliš sladké. V malom množstve je potrebné konzumovať banány, hroznové víno a čerešne," pokračuje Waxinová. 

Odborníci radia, čo jesť a nejesť v horúčavách: Na TIETO prehrešky zabudnite

Konečne zabudnite na tradičné pravidlo päť kusov ovocia a zeleniny denne. Obmedzte sa na tri porcie ovocia, do ktorých započítajte aj džúsy. Jedna porcia čerešní znamená dvanásť plodov a jedna porcia hroznového vína je dvanásť bobúľ. Všetci sme už určite ochutnali sorbet alebo granitu, ktorá sa skladá zo sirupu, cukru a drteného ľadu, namiesto tradičnej zmrzliny v domnienke, že to prospieva našej línii. To je ale chyba. Zmrzlina obsahuje mlieko a cukor vo veľkom množstve, ale granita je cukrami priamo nabitá. Porciu ovocia však môžu nahradiť sorbety bez cukru. Na ich zloženie si musíme dávať pozor. 

Ak sa v lete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Je dobre známe, že orechy a mandle sú pre telo prospešné. Orechy sú bohaté na omega 3 nenasýtené mastné kyseliny a mandle zas obsahujú veľa vápniku. Nie je však vhodné ich konzumovať vo väčšom množstve, pretože sú veľmi kalorické," zdôrazňuje poradkyňa. Ideálne je obmedziť sa na desať až dvanásť mandlí alebo orechov denne. 

Smoothies. Rovnako ako ovocie je i tu hlavnou otázkou množstvo. Ak zjete smoothie s broskyňou, troma marhuľami a jedným pomarančom, rovná sa to trom porciám ovocia. Preto je potrebné sa obmedziť na jedno smoothie za deň. Všetko zase závisí na zložení. Ak nápoj obsahuje ovocie, cukor a mlieko, treba to vyvážiť nasledujúcim jedlom, aby ste nezjedli za jedeň deň príliš veľa cukru. 

Ak sa v lete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Olivy. Často na ne zabúdame, ale tieto plody sú veľmi bohaté na tuky, veď sa z nich vyrába olej. Napríklad sto gramov olív, teda asi dvadsať bobúľ, predstavuje jeden a pol lyžice oleja. Ak pridávate olivu do aperitívu, kalorický príjem rýchlo stúpa nahor. Ideálne je obmedziť sa na nanajvýš desať olív denne. 

Viac o téme: ZeleninaLetoOvocie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu