Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známy vizionár varuje: Toto je nová hrozba pre ľudstvo a najpravdepodobnejšia príčina svetovej vojny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Súperenie štátov o prevahu v oblasti umelej inteligencie bude najpravdepodobnejšou príčinou tretej svetovej vojny. Vyhlásil to americký obchodník Elon Musk, zakladateľ výrobcu elektrických vozidiel Tesla.

Musk odpovedal na piatkový prejav ruského prezidenta Vladimíra Putina, podľa ktorého rozvoj umelej inteligencie je kľúčom k budúcej svetovej dominancii. "Ktokoľvek sa dostane do vedenia v tejto oblasti, sa stane pánom sveta," povedal Putin. Zároveň ubezpečil, že Rusko bude ochotné zdieľať svoje poznatky a technológie so svetom. 

Poprední svetoví fyzici sa boja vojny s vražednými robotmi: Hrozia katastrofálne následky

Musk v utorok v reakcii na príspevok iného užívateľa na Twitteri upozornil, že vojnu by v budúcnosti nemuseli iniciovať štátnici, ale práve umelá inteligencia, ak by dospela k záveru, že preventívny úder je najpravdepodobnejšou cestou k víťazstvu.

Elon Musk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

Musk podpísal list, ktorým minulý mesiac vyzval Organizáciu spojených národov, aby zakázala vývoj takzvaných "robotov zabijakov". Experti na umelú inteligenciu v liste varujú, že "smrteľná autonómna" technológia predstavuje Pandorinu skrinku. Je dôležité konať včas a zakázať používanie umelej inteligencie pri obsluhe zbraní.

Takzvaní roboti zabijaci sú úplne nezávislou zbraňou schopnou vybrať cieľ a napadnúť ho bez ľudskej angažovanosti. Doteraz tento typ zbrane neexistuje, ale vďaka technologickému pokroku sa môže čoskoro stať realitou.

Známy vizionár varuje: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prívrženci týchto robotov sa domnievajú, že súčasné vojnové zákony sú dostatočné na riešenie situácie, ak sú takéto zbrane vyvinuté. Naopak, odporcovia tejto technológie sú presvedčení, že roboti zabijaci predstavujú hrozbu pre ľudstvo.

Viac o téme: VojnaRobotiUmelá inteligenciaElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu