Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta v Taliansku prekvapil všetkých: Problém so školou na ostrove vyriešia migranti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Väčšina talianskych starostov je proti príchodu ďalších migrantov do svojich komunít. Starosta ostrova Ventotene Gerardo Santomauro by ich privítal s otvorenou náručou. Bez nováčikov bude musieť zatvoriť miestnu strednú školu na svojom ostrove, ktorý leží v mori asi sedemdesiat kilometrov západne od Neapola. Nezvyčajné volanie starostu po príchode ďalších migrantov zaujalo talianske médiá.

Vysedávajú na lavičke a berú podporu! Vlna nenávisti skončila trapasom, po odhalení identity

"Bohužiaľ, nemáme dostatok detí na to, aby sme školu otvorili," povedal Santomauro pre La Repubblicu. Na ostrove Ventotene žije asi sedem stoviek obyvateľov, no mnohí mladí ľudia sa nedávno presťahovali za prácou na pevninu. V novom školskom roku nastúpili na strednú školu iba dvaja žiaci.

Starosta Santomauro sa preto obáva, či táto škola bude môcť v tomto roku začať vôbec vyučovať. Rozhodnutie o tom musí byť ukončené do začiatku školského roka v polovici septembra príslušným školským orgánom, ktorý platí učiteľov, ktorí dochádzajú na Ventotene z pevniny.

V nadchádzajúcich rokoch nie je podľa starostu možné očakávať, že sa prihlási väčší počet žiakov. Snaží sa preto priviesť "desať až pätnásť" mladistvých migrantov, ktorí do Talianska priplávali bez rodičov alebo niekoľko rodín migrantov s deťmi.

Vzhľadom na veľký počet migrantov prichádzajúcich do Talianska väčšina talianskych obcí sa sťažuje, že už nie sú schopní prijať ďalších. Tento rok do krajiny prišlo zo severoafrického pobrežia už takmer 100 000 migrantov, z toho približne 13 000 je detí a mladistvých bez sprievodu dospelých.

Viac o téme: ŠkolaOstrovStarostaMigrantiTalianskoVentotene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu