Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Týchto mužov sa zastal celý svet, aj Československo: Fatálne zlyhanie súdu, ktorý ich poslal na smrť

Vanzetti (vľavo) a Sacca boli popravení neprávom Zobraziť galériu (4)
Vanzetti (vľavo) a Sacca boli popravení neprávom (Zdroj: profimedia.sk)

BOSTON - Vo svetových dejinách súdnictva je niekoľko nejasných prípadov, kedy boli zadržaní a súdení nevinní ľudia, niektoré prípady dokonca skončili trestom smrti. Prípady gréckeho filozofa Sokratesa alebo viaceré umelé procesy v komunistických krajinách, vrátane prípadu Milady Horákovej, sú dobre známe. Taký bol aj prípad dvoch talianskych anarchistov Nicola Sacca a Bartolomea Vanzettiho, ktorí boli v USA odsúdení za údajnú vraždu a popravení pred 90 rokmi 23. augusta 1927.

Prípad Sacca a Vanzetti nebol nikdy úplne vysvetlený a považuje sa za súdnu chybu. Presne päťdesiat rokov po ich poprave massachusettský guvernér Michael Dukasis vyhlásil, že obaja boli súdení nespravodlivo a že "ich mená majú byť navždy očistené".

V decembri 1919 bol v mesteku Bridgewater pri Bostone prepadnutý voz s peniazmi (nikomu sa nič nestalo) a v apríli 1920 boli pri ďalšom prepadnutí v meste South Braintree dvaja doručovatelia peňazí pre obuvnícku firmu zastrelení a z vozidla bolo ulúpených takmer 16-tisíc dolárov. V máji 1920 polícia zadržala Sacca a Vanzettiho a obvinila ich z oboch trestných činov. 

Týchto mužov sa zastal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dvadsaťdeväťročný Sacco, vyučený obuvník a otec dvoch synov, a o dva roky starší predavač rýb Vanzetti patrili do okruhu priaznivcov anarchistu Luigiho Galleaniho, ktorý presadzoval revolučné násilie vrátane bombových únosov a vrážd. Sacco a Vanzetti sa ale do anarchistických násilností nezapojovali, zúčastnili sa len niektorých štrajkov a demonštrácií. Obaja boli súdení v následnom procese za svoje politické postoje.

Svedectvá proti nimi boli chabé, nikto ich na mieste zločinu nevidel, výpovede boli zmanipulované či zmätené. Množstvo Američanov proti nim svedčilo pod vplyvom novinárskej kampane a z výpovedí bolo vidieť, že tu hrala úlohu aj nenávisť k talianskym prisťahovalcom a ľavičiarom. Napriek tomu v júli 1921 boli obidvaja muži odsúdení na smrť na elektrickom kresle. Až neskôr sa zistilo, že vraždy a prepadnutia vykonala gangsterská skupina vedená Joeom Morellim. 

Na tomto kresle boli popravení
Zobraziť galériu (4)
Na tomto kresle boli popravení  (Zdroj: profimedia.sk)

Na omilostenie to ale nestačilo a život im nezachránili ani žiadosti o milosť prúdiace počas nasledujúcich šiestich rokov zo všetkých kútov sveta. Odsúdencov sa zastal napríklad Albert Einstein, Bernard Shaw, Romain Rolland a dokonca aj Mussolini a pápež. Aj v Československu boli demonštrácie na ich podporu a komunistická strana, hoci Sacco a Vanzetti neboli nikdy jej členmi, ich zvolila za čestných predsedov. 

Týchto mužov sa zastal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

S ich popravou v auguste 1927 sa ich prípad neskončil. A v ďalších rokoch sa ľudia snažili očistiť ich mená. Tento prípad sa stal námetom mnohých článkov a kníh a dokonca bola o ňom zložená opera či namaľované obrazy. 

Viac o téme: PopravaJustičný omylNicola saccaBartolomeo vanzetti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu