Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skúsenosť chlapca (7) berte ako VAROVANIE: Toto na dovolenke radšej nerobte

Theova ruka vyzerala ako popálená Zobraziť galériu (3)
Theova ruka vyzerala ako popálená (Zdroj: profimedia.sk)

CHELTENHAM - Obzvlášť počas dovoleniek máme chuť prikrášliť si opálené telá tetovaním hennou. Takéto tetovanie ale nemusí vždy priniesť iba potešenie a rodičia by mali zvážiť, či ho dovolia svojim deťom. Pre tých, ktorí práve v týchto dňoch vyrážajú na dovolenku a plánujú niečo podobné, môže byť skúsenosť Thea Lucketta dostatočným varovaním.

Sedemročný Theo Lucket a jeho o dva roky staršia sestra Charlotte trávili dovolenku s rodičmi v Bulharsku. Počas prechádzky miestnym trhoviskom v meste Sozopol sa chceli dať deti potetovať prírodnou henou. "Dovolili sme im to. Theo si vybral veľký motív od pleca po lakeť. Charlotte len taký malý," hovorí ich mama Alexandra. 

Skúsenosť chlapca (7) berte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lenže krátko po nanesení farby na chlapcovo rameno nastalo peklo. Pod farbou sa mu začal dvíhať nepríjemný krvavý opuch a vzápätí sa vytvorili pľuzgiere ako po popálení. Vystrašení rodičia okamžite bežali do lekárne, kde im povedali, že ide o silnú alergickú reakciu.

Skúsenosť chlapca (7) berte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Medzičasom sa rodina vrátila domov do Anglicka, no chlapec má stále na ruke červené jazvy a trpí veľkými bolesťami. Musí používať krém a bude trvať ešte veľmi dlho, kým jazvy zmiznú, ak teda vôbec niekedy zmiznú. Podľa lekárov sa všetko mohlo skončiť fatálne. Theova mama chce preto teraz varovať všetkých rodičov, aby deťom nedovolili nechať si urobiť podobné tetovanie. Inak si môžu z dovolenky priniesť rovnako nepríjemný suvenír ako jej synček. 

FOTO Tínedžer sa v Grécku nechal potetovať henou, ostal znetvorený

Podľa odborníkov mohla takúto silnú reakciu vyvolať prítomnosť parafenyléndiamínu (PFD) vo farbe na tetovanie. Bežne sa používa aj ako prísada vo farbách na vlasy. Už boli zaznamenané prípady, kedy PFD vyvolal silnú alergickú reakciu a po preniknutí do tela cez kožu prestali ľudia dýchať. "Vždy buďte opatrní, každú farbu treba otestovať, najlepšie na predlaktí. Aj vtedy, keď vás výrobca ubezpečuje, že je prírodná," varuje lekár.  

Viac o téme: DovolenkaTetovanieHena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu