Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrť Hitlerovho zástupcu ostáva záhadou: Nemožné, aby sa obesil na predlžovacej šnúre

Rudolf Hess Zobraziť galériu (3)
Rudolf Hess (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Vo spandauskej väznici v Berlíne, kde bol dve dekády jediným väzňom, zomrel 17. augusta 1987 niekdajší vysokopostavený nacista Rudolf Hess. Podľa oficiálnej verzie spáchal Hitlerov stranícky zástupca samovraždu obesením na predlžovacej šnúre.

Okolnosti smrti 93-ročného väzňa sú však dodnes predmetom dohadov a špekulácií. Zďaleka najrozšírenejšie konšpiračné teórie tvrdia, že Hess si na život nesiahol dobrovoľne, ale bol zavraždený. Stúpenci tejto verzie tvrdia, že Hess nebol v takej kondícii, aby dokázal spáchať samovraždu spôsobom popísaným vo vyšetrovacom spise. Váhu tejto teórii dodáva aj skutočnosť, že ju zastával dlhoročný americký veliteľ spandauskej väznice Eugene Bird. Hessa údajne mali zabiť Briti, aby tak zabránili jeho prepusteniu. Podľa inej teórie vo väznici nezomrel Hess, ale len jeho dvojník. Toho vraj Britom podstrčili Nemci, ktorí stíhačku so skutočným Hessom zostrelili.

Neuveriteľný príbeh Slováka, ktorý prežil Osvienčim: Falšoval som valuty pre Hitlera

Hess sa narodil v apríli 1894 v egyptskej Alexandrii v rodine obchodníka. Počas prvej svetovej vojny sa prihlásil na front ako dobrovoľník a po skončení bojov sa zapojil do ultrapravicových jednotiek Freikorps. V roku 1920 patril s číslom legitimácie 16 k zakladajúcim členom Národnej socialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP). Po svojej účasti na nevydarenom mníchovskom "pivnom" puči v novembri 1923 bol zatknutý a uväznený v Landsbergu spoločne s Hitlerom, ktorý mu nadiktoval svoj Mein Kampf (Môj boj).

Smrť Hitlerovho zástupcu ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa oficiálnej verzie Hess uprostred vojny, 10. mája 1941, odletel dvojmotorovou stíhačkou Messerschmitt Bf 110 do Škótska. Pri svojej misii, podniknutej na vlastnú päsť, sa chcel spojiť so zástupcami protichurchillovskej opozície a vyjednať s nimi mier, ktorý by ukončil vojnu s Nemeckom. Bezprostredne po zoskoku padákom neďaleko mesta Glasgow bol zadržaný a až do konca vojny väznený. V norimberskom procese v roku 1946 bol odsúdený ako vojnový zločinec na doživotie.

Smrť Hitlerovho zástupcu ostáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pred súdom aj vo väzení sa správal zvláštne - nespoznával známych ľudí a roky odmietal návštevy príbuzných - čo dodnes priživuje teórie o tom, že vo Spandau bol zavretý falošný Hess. Isté ale je, že neonacisti ho považujú za hrdinu a každoročne 17. augusta usporadúvajú spomienkové akcie. Neslávne sa nimi preslávilo bavorské mestečko Wunsiedel, kde bol Hess pochovaný. So súhlasom príbuzných preto boli Hessove pozostatky v lete 2011 vyzdvihnuté, spálené a popol rozptýlený na neznámom mieste.

Viac o téme: NacizmusAdolf HitlerRudolf Hess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu