Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švajčiarsky hotel sa postaral o škandál: Cedule pre hostí vyvolali obrovské pobúrenie

Aparthaus Paradies Zobraziť galériu (2)
Aparthaus Paradies (Zdroj: paradiesarosa.ch)

BERN - Malý alpský hotel vo Švajčiarsku vyvolal na sociálnych sieťach pobúrenie, keď vo svojich priestoroch umiestnil cedule s pokynmi pre židovských hostí. Po vlne kritiky, ku ktorej sa na twitteri pripojila aj námestníčka izraelského ministra zahraničia Cipi Hotovelyová, hotel cedule odstránil, ale k incidentu sa zatiaľ nevyjadril. Uviedla to agentúra AP. Niektorí cedule považovali za prejav antisemitizmu a rasizmu.

Vytúžená dovolenka v Taliansku sa zmenila na horor: FOTO Porovnanie sľubovanej rozprávky a reality

"Našim židovským hosťom, ženám, mužom i deťom: Prosím, vysprchujte sa, než pôjdete do bazéna a tiež po kúpaní v ňom," znel pokyn na ceduli v hoteli Aparthaus Paradies v obci Arosa na východe Švajčiarska. Nápis bol podľa fotografií na sociálnych sieťach v angličtine a s pravopisnou chybou. Židovskí klienti boli tiež upozornení, že v prípade nerešpektovania pokynu bude pre nich bazén uzavretý.

Agentúra AFP informovala ešte o jednej ceduli v tom istom hoteli, ktorá bola na chladničke a bola určená tiež len židovských hosťom. "Našim židovských klientom: môžete chodiť do chladničky len v nasledujúcich hodinách: 10:00 až 11:00 a 16:30 až 17:30. Dúfam, že rozumiete, že náš personál nechce byť neustále obťažovaný," stálo v upozornení.

Za prejav antisemitizmu a rasizmu označila tieto cedule napríklad bývalá izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová. Nápisy odsúdil aj švajčiarsky úrad pre turistiku, podľa ktorého hovorcu Markusa Bergera je ale nutné na celú vec pozerať ako na "jeden poľutovaniahodný incident". "Jednoducho jedna osoba v jednom hoteli nezvládla situáciu, bol to ojedinelý incident, kvôli ktorému nie je nutné prijímať žiadne väčšie opatrenia," dodal Berger.

Švajčiarsky hotel sa postaral
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB)

Stredisko Simona Wiesenthala však požaduje uzatvorenie hotela a vo vyhlásení vyzvalo židovskú komunitu a jej priateľov, aby "tento hrozný hotel zaradili na čiernu listinu". K potrestaniu hotelového manažmentu vyzvala aj námestníčka ministra zahraničia Cipi Hotovelyová.

Švajčiarske ministerstvo zahraničia agentúre AP odpovedalo, že je v kontakte s izraelským veľvyslancom. Okrem iného mu oznámilo, že Švajčiarsko odsudzuje rasizmus, antisemitizmus a diskrimináciu v akejkoľvek forme.

Oblasť okolo obce Arosa sa podľa hovorcu švajčiarskeho úradu pre turistiku stala v poslednom čase veľmi žiadanou medzi židovskými turistami, ktorým sa rad hotelov snaží vyhovieť napríklad aj kóšer jedálničkom.

Viac o téme: HotelŽidiaHostiaPobúrenieCeduľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu