Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Polárnik zanechal na Antarktíde nečakané dedičstvo: V zhrdzavenej krabici sa skrývalo prekvapenie

Zhrdzavená krabica ukrývala prekvapenie Zobraziť galériu (2)
Zhrdzavená krabica ukrývala prekvapenie (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Britský polárnik Robert Falcon Scott po sebe na Antarktíde zrejme zanechal nečakané dedičstvo: po 106 rokoch objavili na Myse Adare konzervatóriu starých artefaktov zmrznutý ovocný koláč, ktorý údajne patril jeho výprave, uviedol spravodajský server BBC.

Pochúťka, ktorá bola v zhrdzavenej krabici zabalená do pôvodného obalu britskej značky sladkostí Huntley and Palmers, bola údajne v zachovalom stave a podľa všetkého aj jedlá. Nájdená bola v najstaršej stavbe na kontinente - chate postavenej tímom nórskeho prieskumníka Carstena Borchgrevinka v roku 1899 a ktorú využil Scott na prelome roku 1911 a 1912 počas svojej expedície Terra Nova.

Polárnik zanechal na Antarktíde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Scottova výprava sa dostala do záhuby pri dobývaní južného pólu, kam dospela o mesiac neskôr ako Nor Roald Amundsen. Scott a štyria členovia jeho expedície zahynuli pri nepriaznivom počasí na ceste späť. Ich mŕtve telá našla záchranná výprava až o trištvrte roka neskôr.

Nájdený ovocný koláč bol v tej dobe v Británii veľmi obľúbenou sladkosťou, upozornila časopis National Geographic novozélandská konzervátorka Lizzie Meeková. Z Borchgrevinkovej chaty vyzdvihli konzervatóri počas viac ako jedného roka už 1500 predmetov, z ktorých sa dobre zachovalo oblečenie a nástroje, naopak väčšina potravín bola v značnom rozklade.

Viac o téme: AntarktídaRobert Falcon Scott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu