Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V moriach sa objavujú tajomné kruhy: Vysvetlenie záhady prináša zlé správy

Vedci už poznajú dôvod ich výskytu.
Vedci už poznajú dôvod ich výskytu. (Zdroj: University of Southern Denmark)

MADRID - Vedcom sa podarilo zistiť, prečo sa pod vodnou hladinou tvoria tajomné obrazce, ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako žiariace kruhy. Ide o oblasti v Baltskom a Stredozemnom mori, ktoré prišli o vegetáciu kvôli kontaminácii cudzími druhmi. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že sa nič hrozné nestalo, no ich existencia naznačuje, že riziku vyhynutia sú vystavené celé ekosystémy.

Vedec vraj konečne vyriešil záhadu Bermudského trojuholníka: Dá sa to jednoducho vysvetliť

"Priestorové usporiadanie vegetácie je kľúčovým faktorom pri posudzovaní zdravia a fungovania ekosystémov," vysvetlil vo svojom článku, ktorý publikoval v magazíne Science Advances, Daniel Ruiz-Reynés.

Kruhy sa nachádzali okolo Baleárskych ostrovov, vrátane Malorky a dánskeho pobrežia, čo znamená, že morská tráva v tejto oblasti by mohla byť ohrozená, čo by zase mohlo mať vážne následky pre ekosystém našej planéty.

Nedostatok morských tráv je často indikátorom znečistenia vôd alebo klimatických zmien. Problém môže byť podľa Ruiz-Reynésa väčší, než sa domnievame, čo dokazujú satelitné snímky aj kartografická analýza.

Horizontálne rozširovanie morskej trávy je veľmi pomalé, ide iba o niekoľko centimetrov ročne. "Jej straty sú v podstate nezvratné," dodal odborník.

Viac o téme: VegetáciaMoreMorská trávaEkosystém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu