Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Takmer všetkým dievčatkám v dedine rastú penisy: Toto je DÔVOD

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SALINAS - Prírodné zákony tak, ako ich poznáme, porušujú všetky pravidlá v dedine Salinas v Dominikánskej republike. Neobvyklá genetická porucha medzi deťmi spôsobuje, že drvivej väčšine dievčat sa v puberte mení pohlavie a stávajú sa chlapcami. Vraj je to v tejto oblasti bežná realita.

Neuveriteľné fakty odhalila televízia BBC2 v programe Countdown to Life. V Dominikánskej republike v dedine Salinas, ktorá je veľmi vzdialená od civilizácie, sa rodia dievčatká, ktorým vo veku zhruba dvanásť rokov rastú penisy a menia sa na chlapcov. V tejto oblasti údajne ide o každodennú záležitosť a nikto z miestnych to nepokladá za neprirodzené. Takéto deti tu nazývajú "guevedocky", čo v úplnom preklade znamená "penis v 12". "Niekedy ich volajú aj "machihembras", čo môžeme preložiť ako "najskôr žena, potom muž" a v tejto oblasti naozaj nejde o nič výnimočné," hovorí doktor Michael Mosley.

Takmer všetkým dievčatkám v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Táto vývojová porucha je spôsobená absenciou enzýmu v maternici matky. Chýbajúci enzým blokuje tvorbu mužského pohlavného hormónu - dihydrotestosterónu. Keď sa matkám s touto poruchou narodia deti, tak vyzerajú ako dievčatká. Lenže v ich tele je ukrytý testosterón, ktorého prítomnosť sa prejaví až počas dospievania. Dievčatkám vtedy zhrubne hlas a začína im rásť pohlavný úd. "Keď sa narodia bábätká s touto poruchou, ich semenníky sú vtiahnuté dovnútra a pripomínajú vagínu," vysvetľuje Mosley.  Semenníky potom deťom zostupujú až počas puberty a dochádza k rastu penisu.  

Chlapček (1) trpí extrémne vzácnym syndrómom: Sexuálne chúťky a iné podivnosti

Dedinčania sa týmto nezvyčajným javom nijako zvlášť nezaoberajú a berú ho úplne prirodzene. "Narodil som sa doma a nie v nemocnici. Nikto nevedel, či som dievča alebo chlapec. Ale nenávidel som dievčenské oblečenie, nehral som sa s dievčenskými hračkami. Cítil som, že som chlapec, čo sa v puberte aj potvrdilo," poznamenal dvadsaťštyriročný John, ktorého v detstve volali Felicita. 

Viac o téme: PenisPubertaSalinas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu