Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníci varujú pred obľúbenou letnou pochúťkou: Koledujete si o bolestivé ochorenia

Nezabúdajte pri konzumácii melóna na jeho bielu časť i jadierka. Zobraziť galériu (2)
Nezabúdajte pri konzumácii melóna na jeho bielu časť i jadierka. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Melóny, najmä predávané už nakrájané, môžu byť živnou pôdou pre šírenie baktérií. Ak sú skladované v teple, hrozí infekcia vrátane salmonely alebo nákaza baktériami Listeria a Escherichia coli, varujú na webe pražskí hygienici.

V črevách máme pol kila baktérií: Toto robte, aby ste si udržali imunitu

"Melóny sú rovnako ako každé ovocie s dužinou, po mechanickej úprave, ako je nakrájanie či olúpanie, veľmi dobrou pôdou pre množenie mikroorganizmov vrátane patogénnych," uviedla hovorkyňa pražských hygienikov Dana Mertová. Salmonela sa prejavuje bolesťami a kŕčmi brucha, vodnatou hnačkou, vracaním aj horúčkou. Nakazenie baktériou E.coli sa prejaví črevnými hnačkami, listerióza môže mať príznaky podobné ako chrípka.

Melóny sú pre ich množenie vhodné, pretože majú vysoký obsah vody, cukru a nedostatočne nízke pH. Ak sú navyše skladované vo vyšších teplotách, mikroogranizmy sa rýchlo množia. Odborníci preto odporúčajú pri príprave predovšetkým zabrániť kontaminácii dužiny mikroorganizmami z povrchu plodu, ktorý býva znečistený zvyškami zeminy alebo závlahovej vody.

Melón je bezpochyby najobľúbenejšou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Preniesť sa môžu nožom aj neumytými rukami. "Všetky druhy ovocia a zeleniny treba riadne umyť, najmä tie, ktoré nebudú pred konzumáciou upravené varením. Pokojne ich vydrhnúť kefkou," uviedla riaditeľka sekcie ochrany a podpory verejného zdravia pražskej hygienickej stanice Pavla Švrčinová.

Vyskytol sa aj prenos dyzentérie cez melóny. "Tie boli hnojené priamo fekáliami a po nakrojení sa baktérie pomnožili na dreni melónu a vyvolali ochorenie," upozornila Švrčinová. Podobne sa podľa nej môže šíriť aj žltačka typu A.

Viac o téme: BaktériaMelónHnačkaInfekciaSalmonelaListeriózaE. coli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu