Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Špekulácie o temnej stránke Trumpovej manželky: Čoho sa Melania bojí v rodnom Slovinsku?

Melania Trumpová Zobraziť galériu (4)
Melania Trumpová (Zdroj: SITA)

SEVNICA - Slovinsko je krajina plná lahodných vecí, "ako čokoládová bonboniéra", hovoria ľudia. Rozkladá sa medzi Benátkami a Dubrovníkom, medzi zelenými horami a tyrkysovým Jadranským morom. Historické mestečko Sevnica, ktorému dominuje stredoveký hrad, poskytlo americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi jeho očarujúcu tretiu manželku Melaniu, z ktorej je teraz prvá dáma Spojených štátov, napísal spravodajský server Daily Beast.

FOTO Manželka Donalda Trumpa sa postarala o poriadne haló: Na Blízky východ si dovolila prísť takto!

Niet divu, že ľudia sú na ňu hrdí. Kto by si pomyslel, vtedy v komunistických časoch, keď sa tu 26. apríla 1970 Melanija Knavsová narodila, že by niečo také bolo možné? Jej minulosť, jej prítomnosť a jej budúcnosť sú zdrojom nekonečného počtu historiek a špekulácií. Okolo Melanie tu vznikol takmer kult, avšak týka sa skôr predstavy o nej ako ženy samotnej. V meste sa povráva, že sa sem nevrátila najmenej posledných desať rokov.

Jeden z jej miestnych životopiscov Bojan Pozar naznačuje, že "buď majú jej imigračné papiere nejaké skryté temné stránky, alebo ju v Slovinsku niečo desí". Nijako to ale nespresňuje.

V roku 1992 sa Melania odsťahovala zo Slovinska, aby pracovala ako modelka v Rakúsku, Taliansku a Francúzsku. Zdá sa, že sa táto ambiciózna žena rozhodla urobiť hrubú čiaru medzi svojou minulosťou a budúcnosťou, a nikdy sa nevrátila k svojmu životu v Slovinsku.

Emmanuel Macron, Brigitte Macronová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sita/Christophe Archambault, Pool via AP))

Melanija Knavsová strávila v Slovinsku viac ako 20 rokov života - väčšinu z nich v tomto mestečku s 5000 obyvateľmi, kde sa v podstate každý pozná s každým.

Niektorí ľudia v Sevnici radi hovoria o tom, ako rodina Knavsovcov vďaka sobášu svojej dcéry prosperuje. A hovoria si - ako hovorí staré slovinské príslovie - že Melania podopiera tri rohy domu. Iní sa sami poponáhľali, aby sa finančne priživili na jej šťastí. Svoje podnikanie prepájajú s jej menom, alebo chrlia knihy podporujúce Melaniin kult.

Melania im však nijako nepomáha, čo obyvateľov Sevnice značne frustruje. "Odmieta poskytovať rozhovory slovinským novinárom, ako by sa snažila Slovinsko odstrihnúť od svojho života," povedal Pozar, spoluautor knihy Melania Trump: The Inside Story (Melania Trumpová: Zákulisný príbeh), ktorá podrobne líči jej minulosť a súčasnosť. "Keď bola v máji vo Vatikáne, ľahko mohla skočiť do lietadla a byť tu za 30 minút."

Špekulácie o temnej stránke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

To ale miestnych obchodníkov nijako neodradilo, aby nezačali ponúkať širokú škálu produktov pod značkou Melania a Prvá dáma. Najlepšia kaviareň v centre - Central Café - pripravila Melaniinu tortu. Hrad na kopci ponúka jablčné koláče zdobené písmenom M a americké vlajky so slovinským nápisom Prva Dama.

Tiež turistický obchod hradu predáva celý rad produktov od salámy po víno, čaj, čokoládu, "jedinečný hrnček" či krém na ruky, všetko so značkou Prvá dáma. A obchod so suvenírmi tiež na pulte vystavuje novo vydanú knihu: Melania Trump: The Slovenian Side of the Story (Melania Trumpová: Slovinská strana príbehu), stojí na titulnej stránke pod veľkou červenou hviezdou komunistickej éry.

Autor knihy Sandi Gorisek rozpráva históriu Melaniinho rodiska v čase za železnou oponou, keď bolo Slovinsko súčasťou Juhoslávie. Ako autor, tak Melaniin otec vstúpili do komunistickej strany z rovnakého dôvodu - "aby vylepšili svoj spoločenský kapitál", vysvetľuje Gorisek. A nie je nijako prekvapený, že začiatkom 90. rokov sa mladá, ambiciózna modelka Melania Knavsová rozhodla uniknúť zo sivej reality nestabilného, ​​a v mnohých oblastiach vojnou rozorvaného Balkánu.

Špekulácie o temnej stránke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

Predavačka v obchode so suvenírmi hovorí, že podľa nej jedného dňa napíše Melania vlastné pamäte. "Ale nie som si istá, do akej miery, alebo či vôbec budú pravdivé. Či prvá dáma prezradí všetky podrobnosti svojho života," usmieva sa 26-ročná Anna-Maria.

Miestni životopisci často kritizujú americkú prvú dámu, že prekrúca niektoré detaily zo svojho života v Slovinsku. Pozarov spoluautor Igor Omerza, bývalý námestník starostu Ľubľany a člen parlamentu, našiel takých príkladov hneď niekoľko.

"Melania Trumpová napísala, že jej otec bol manažér - ale vlastnil obchod s náhradnými dielmi pre automobily v Ľubľane. Písala, že jej matka bola návrhárka - to nie je pravda. A že sama vyštudovala fakultu architektúry - to tiež nie je pravda; univerzitu nikdy nedokončila, rovnako ako jej rodičia," tvrdí.

Viac o téme: Donald TrumpSlovinskoMelania TrumpSevnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu