Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Rozprávkový zážitok, krásny pohľad na oblohu: Francúzi prekonali rekord

Fotografia z roku 2013. Vtedy dokopy vzlietlo naraz 391 teplovzdušných balónov
Fotografia z roku 2013. Vtedy dokopy vzlietlo naraz 391 teplovzdušných balónov (Zdroj: TASR/AP)

CHAMBLEY-BUSSIERES - Mimoriadny pohľad včera ráno ponúkla obloha v okolí Chambley-Bussieres na východe Francúzska. Do vzduchu sa tam v jednej chvíli vznieslo 456 teplovzdušných balónov. Bol tak prekonaný svetový rekord v simultánnom štartu týchto vzdušných plavidiel. Doteraz platil rekord spoločného vzletu 433 teplovzdušných balónov, ktorý padol pred dvoma rokmi na tom istom mieste, uviedla agentúra AFP.

Celosvetové stretnutie priaznivcov balónového lietania, ktoré sa koná na letisku v Chambley každé dva roky, pritom nezačalo najlepšie. Zlé poveternostné podmienky donútili organizátorov pokus o prekonanie svetového rekordu dvakrát odložiť - najprv v nedeľu a potom aj v stredu. Do tretice sa ale dnes ráno odštartovať podarilo a okolo 09:00 SELČ prekonanie svetového rekordu na mieste potvrdil notár.

Obloha síce bola zatiahnutá, ale organizátori sa ráno odhodlali k pokusu, pretože bol veľmi slabý vietor. Dostať všetky vozidlá s balónmi na štartovú plochu trvalo zhruba 45 minút, pričom 456 balónov sa zoradilo do štyroch radov meracích celkovo viac ako šesť kilometrov.

Túto mimoriadnu operáciu postihla iba jeden problém - balón jedného anglického pilota sa zamotal do elektrického vedenia. Pri nehode sa nikto nezranil, balón bol ale poškodený. Na svetovom rekorde sa podieľali nadšenci z viac ako 45 krajín z celého sveta, ich rekord pozorovalo od skorého rána niekoľko tisíc divákov. Niektorí si pri tejto príležitosti po prvýkrát v živote vyskúšali let balónom.

Viac o téme: RekordTeplovzdušný balónFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu