Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neuveríte, čo všetko dokáže BOZK: Okrem iného nás robí krajšími

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Je symbolom romantickej lásky a tiež výrazom citu a intimity medzi dvoma osobami. Bozkávanie je ale viac ako gesto lásky a barometer vzťahov medzi pármi, pomáha tiež zmierňovať príznaky alergie a zvyšuje imunitu, píše taliansky denník La Repubblica.

Koľko bozkov dávame? Taliani patria k tým, ktorí sa bozkávajú najviac - zhruba 75 percent populácie sa bozkáva niekoľkokrát za týždeň, zatiaľ čo vo svetovom meradle to je len 56 percent. Avšak bozky majú neprehliadnuteľný prínos a môžu byť považované za terapeutické. 

Bozk charakterizuje všetky citové vzťahy - od materského, cez vzťah medzi priateľmi až po ten medzi milencami. A môže byť akýmsi meradlom nášho sexuálneho života. "Bozk je dokonalou harmóniou medzi otvorením úst a pohybom jazyka a zubov. Je to ako tango, pretože aj pri bozku niekto vedie," vysvetľuje riaditeľka Medzinárodného sexuologického inštitútu Roberta Giommiová. 

Neuveríte, čo všetko dokáže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zvyčajne vo fáze, keď sa láska rodí, je bozk veľmi vášnivý. "Keď sme zamilovaní, je bozk hlboký a aj keď nemusí byť predohrou sexu, zásadným spôsobom charakterizuje erotický aspekt páru, pretože vyžaduje telesnú dôvernosť a emotívnu výmenu," hovorí expertka.

Počas desiatich sekúnd trvania bozku si vymeníme 80 miliónov baktérií, vrátane tých škodlivých, ak je ten, kto bozkáva, chorý. K nim nepochybne patrí streptokok a vírus Epstein-Barrovej, ktorý odovzdáva preslávenú "chorobu z bozku", mononukleózu. Bozk nás však robí silnejšími a pripravenejšími čeliť infekciám a chorobám. Pomáha proti stresu a bolestiam hlavy a robí nás krajšími, pretože prispieva ku znižovaniu hmotnosti a k boju proti vráskam. Je mnoho dobrých dôvodov na to, aby sme sa viac bozkávali. 

Neuveríte, čo všetko dokáže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako starneme a vzťah v páre sa ustáľuje, je práve bozk tým aktom intimity, ktorý je ako prvý stále vzácnejší. "Keď majú partneri medzi sebou problémy, je hlboký bozk jednou z prvých vecí, ktoré miznú. Bozk je teda dobrým spôsobom, ako zistiť úroveň intimity, a keď sa vytratí, je potrebné pýtať sa prečo. Je to nepochybne signál vytrácajúceho sa citu," uvádza Giommiová. 

Bozk je taktiež gestom vysoko významnej výmeny medzi priateľmi a medzi rodičmi a deťmi. Symbolizuje vzťah, ktorý vyjadruje starostlivosť a starostlivosť, ako je to v prípade detí, pre ktoré je dôležitým signálom. Bozk na dobrú noc je pre ne napríklad výrazom lásky, ktorý im pomáha pokojne spať. 

Neuveríte, čo všetko dokáže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prečo bozk robí tak dobre? Zakladateľ Talianskej spoločnosti psychoneuroendokrinoimunológie Francesco Bottanccioli tvrdí, že pri bozkávaní majú pozitívne emócie, ktoré z bozku vyplývajú, vplyv na posilnenie imunitného systému. Aktivuje sa uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je adrenalín, dopamín, endorfín, kanabinoidy a všetky látky, ktoré majú priaznivý účinok na úrovni mozgu a imunitného systému. 

Podľa japonskej štúdie je možné pomocou bozkov zmierniť príznaky alergie. Imunitný profil po polhodinke bozkávania je u osôb s alergiou výrazne iný ako u ľudí, ktorí sa nebozkávali. "Alergie sú prejavom nevyváženého imunitného systému a bozk tým, že vyplavuje tieto hormóny, imunitný systém vyvažuje a v dôsledku toho sa zmierňujú príznaky alergie," uviedol Bottaccioli. 

Viac o téme: BozkBozkávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu